Hozzávalók
A tésztához
- 250 g finomliszt
- ½ mk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 75 g porcukor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 db tojás
- 35 g méz
- 2 ek tejföl
- 50 g lágy vaj
A krémhez
- 400 ml tej
- 2 csomag vaníliás cukor (12 g-os kiszerelés)
- 100 g búzadara
- 3 db tojássárgája
- 150 g puha vaj
- 150 g porcukor
- 250 g túró
- 1 db citrom héja
A közepére
- 200 g sárgabaracklekvár
A tetejére
- 35 g holland kakaópor
- 50 g porcukor
- 80 g vaj
- 60 ml víz
Hozzávalók
A tésztához
- 250 g finomliszt
- ½ mk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 75 g porcukor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 db tojás
- 35 g méz
- 2 ek tejföl
- 50 g lágy vaj
A krémhez
- 400 ml tej
- 2 csomag vaníliás cukor (12 g-os kiszerelés)
- 100 g búzadara
- 3 db tojássárgája
- 150 g puha vaj
- 150 g porcukor
- 250 g túró
- 1 db citrom héja
A közepére
- 200 g sárgabaracklekvár
A tetejére
- 35 g holland kakaópor
- 50 g porcukor
- 80 g vaj
- 60 ml víz
A túrós mézes krémes elkészítéséhez először a tésztát gyúrjuk be. Ehhez a lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a sóval, a porcukorral és a fahéjjal. A tojást összekeverjük a mézzel, a tejföllel és a vajjal, majd az egészet összegyúrjuk. Ez egy lágyabb tészta, amit fóliába csomagolva hűtőbe teszünk egy órára.
Közben elkészítjük a krém alapját, amihez a tejet egy gyorsforralóban felmelegítjük a vaníliás cukorral, majd beleszórjuk a búzadarát, és kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. Ezután félrehúzzuk, beledobjuk a tojások sárgáját, gyorsan elkeverjük, majd hűtőhidegre hűtjük.
A tésztát 4 részre osztjuk, majd a formához mérten kicsit nagyobbra nyújtjuk lisztezett felületen, és sütőpapírral borított tepsin egyesével, 180 fokra előmelegített sütőben 6-6 percig sütjük, majd a formát használva sablonként, megfelelő méretűre vágjuk.
A lapokat hagyjuk lehűlni. Közben a krémhez a puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd több részletben belekeverjük a búzadarás alapot is. Végül belekeverjük a túrót és a citromhéjat is, és kezdhetjük is a rétegezést.
Az összeállítás
Az alsó lapra kenjük a túrós krém felét, majd erre jöhet egy másik lap. Ezt a lapot megkenjük a baracklekvárral, ami ha túl híg, belekeverhetünk fél csomag expressz zselatint is. Jöhet rá egy másik tésztalap, amire a túrós krém másik felét kenjük, végül lezárjuk a negyedik mézes lappal.
Hűtőbe tesszük legalább egy napra, majd a tetejére elkészítjük a kakaós réteget. Ehhez egy gyorsforralóba tesszük a hozzávalókat, és közepes lángon néha átkeverve összeolvasztjuk, majd a süti tetején eloszlatjuk, és hűtőbe tesszük dermedésig. Ezután tetszőlegesen felvágjuk, és kínálhatjuk is a locsolóknak.
- Főzési idő: kb. 10 perc
- Sütési idő: kb. 24 perc (6 perc laponként)
- Pihentetés: min. 24 óra
Ha tetszett a túrós mézes krémes receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!