Hirdetés

Zseniális stíriai metélt

Hirdetés

Zseniális stíriai metélt

A stíriai metéltet sajnos már egyre kevesebb étteremben lehet kapni, de épp ezért érdemes otthon próbálkozni vele! Ez egy olyan zseniális desszert, ami kissé a hasonlít a vargabéleshez, de az állaga miatt mégis teljesen más. :D Annyi biztos, hogy elképesztően finom!!
Hirdetés

Hozzávalók egy 20×33 cm-es tepsihez

A tésztához:

  • 450 g túró
  • 8 ek liszt
  • 1 tojás
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek citrom reszelt héja
  • 2 ek porcukor

A krémhez:

  • 80 g vaj
  • 4 tojás
  • 1 ek liszt
  • 4 ek porcukor
  • 1 ek citrom reszelt héja
  • 4 ek tejföl
  • 80 g vaj
  • 250 ml tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek mazsola
Fotó: Szilágyi Nóri

A túrót 8 evőkanál liszttel, 1 tojással, 2 evőkanál porcukorral, 2 kanál tejföllel, két csipet sóval, és egy citrom reszelt héjával összekeverjük. Lisztezett deszkán cipó formára gyúrjuk, és ha nem ragad, letakarva pihentetjük! Melegítsük fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, öntsük fel forró tejjel, majd kevergetés közben forraljuk fel. Mehet hozzá a porcukor, a vaníliás cukor, a citromhéj, a maradék tejföl, egy csipet só, valamint a mazsola, és ha már kihűlt, a tojások sárgája is. A lisztezett deszkán nyújtsuk fél cm vastagra a tésztát, lisztezzük be alaposan, vágjunk belőle 6-8 szeletet, azokat pedig szintén vágjuk fél cm csíkokra. Sós forró vízben főzzük addig míg fel jön a víz tetejére, és szedjük át hideg vízbe. A krémes masszánkat, öntsük az extra keményre vert tojáshabhoz, keverjük össze, majd mehet hozzá a túrótészta. Kivajazott, morzsázott tepsibe, 180 fokos előmelegített sütőben 45 percig süssük. Tálaláskor porcukrozzuk.

Fotó: Szilágyi Nóri
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások