Hozzávalók
Palacsinta
- 40 dkg liszt
- 2 dkg cukor
- 4 db tojás
- 4 dl tej
- 4 dl szénsavas ásványvíz
- 2 csipet só
- 1 dl olaj
Töltelék
- 25 dkg dió (darált)
- 25 dkg sárgabaracklekvár
- 15 dkg porcukor
- rum ízlés szerint
Zserbó + palacsinta = zserbópalacsinta!
Hozzávalók
Palacsinta
- 40 dkg liszt
- 2 dkg cukor
- 4 db tojás
- 4 dl tej
- 4 dl szénsavas ásványvíz
- 2 csipet só
- 1 dl olaj
Töltelék
- 25 dkg dió (darált)
- 25 dkg sárgabaracklekvár
- 15 dkg porcukor
- rum ízlés szerint
Amit most elkészítettünk, az egy továbbgondolása az ominózus süteménynek. Tészta gyanánt viszonylag vastagra sütött palacsintát használtunk, a töltelék viszont maradt a tradicionális zserbó. A tetejére ugyanúgy olvasztott étcsokoládé került, mint a hagyományos sütire.
A tojásoknak különválasztom a sárgáját a fehérjétől. A fehérjét egy csipetnyi cukorral kő kemény habbá verem. A lisztet beleteszsem egy keverő tálba, beleteszem a tojások sárgáját, a cukrot, a tejet, egy csipetnyi sütőport, és egy nyeletnyi olajat. Elkezdem összekeverni, közben szódavízzel kellő sűrűségüre higítom. Egy csipetnyi sót is teszek bele. Ezután belekerül a tojáshab, és nagyon óvatosan összekeverem. Ha ezzel megvagyok, félreteszem pihenni, közben megcsinálom a tölteléket.
A porcukorra rádarálom a diót, és jó alaposan összekeverem. Elkezdem kisütni a palacsintákat, úgy hogy a normál palacsintának kb dupla mennyiségét öntöm egy forró kiolajozott serpenyőbe. Ha megsült, kicsúszteatom egy tányérra, megkenem barack lekvárral, és rászórom a finom, diós tölteléket. Ezt addig ismételem, amíg szimpatikus méretűre nem tornyosul a desszertkülönlegességem.
Miután az utolsó réteget is rásuhintottam, elkészítem a csokoládémázt. Vajat, és csokit vízgőzön felolvaztok, és egy spatula segítségével szépen szétkenem a zserbópalacsintámon. Kicsit várok, hogy meghüljön, felszeletelem, és jóízüen megfalatozom.