Felzabáltuk Kínát! 1. rész: igazi pekingi kacsát ettünk Pekingben
Minden eddiginél nagyobb fába vágta a fejszéjét a Street Kitchen csapata! Becsomagolták a bőröndjeiket, és egy egész napon át utaztak földön és levegőben (vízen szerencsére nem), hogy aztán több mint 7 ezer kilométerrel odébb, Pekingben landoljanak. Természetesen farkaséhesen! Profi idegenvezető után sem kellett sokáig kutatniuk, hiszen Zét, Lajost és a fotós-videós stábot, Stefit, Olit és Áront nem más várta a kínai fővárosban, mint a hely egyik híres szülötte: Mengyi!
Bőven van mit felzabálni Peking éttermeiben
Az ázsiai konyha nagy rajongóiként a csapat alig várta, hogy rávethesse magát a helyi finomságokra, de nem volt egyszerű dolguk, mert elképesztő a választék. A 22 milliós városban egymást érik a vendéglátóegységek, így meglehetősen tömény gasztroélményben volt részük. Még úgy is, hogy Mengyi, aki Pekingben nőtt fel, előre kiszemelte a legizgalmasabb helyeket, amik semmiképp sem maradhattak felzabálatlanul.
A helyi piacokon járva kóstoltak páncéljával együtt ropogósra sütött rákot, hajtogatott sós palacsintát és jégcukorral bevont galagonyát is. Persze nem maradhatott ki a felhozatalból a legikonikusabb fogás, a pekingi kacsa, és a gyerkőc Mengyi kedvenc, belsőségekkel telepakolt levese sem. De egy futurisztikus hot pot étteremben is jártak, ahol az ételek előkészítését teljes egészében robotok végzik. Na és persze egy-két extrém fogás is terítékre került, köztük a köménnyel és csípős fűszerekkel ízesített csirkeembrió, ami – spoiler – nem nyerte el mindenki tetszését. 😀
Kíváncsiak vagytok rá, hogyan ízlett a „szőrös tojás” és a vaslapon sült tintahal Lajosnak? Hogy mit keres a pho és a tom yum leves Pekingben, és hány kupica kínai pálinkával melegítettek be a fiúk a ropogósra sült óriáslárva kóstolása előtt? Akkor csekkoljátok a Felzabáltuk Kínát! videósorozat első részét!
A kézműves gőzölt batyuk otthona: Qian Men branch
A töltött tésztabatyuk és a fokhagymás máj itthon ebédre vagy vacsorára jöhet szóba, Kínában viszont ezek népszerű fogások reggelire. Sőt, Mengyi azt is elárulta, hogy arrafelé nem ritka az sem, ha valaki pacalt reggelizik, de ez azért még a lelkes SK teamnek is erős kezdés lett volna. 😀
Így aztán maradtak a bambuszgőzölőben készült kézműves batyuknál, amiket háromféle változatban kóstoltak. Újhagymás-sertéshúsos, királyrákos és vega töltelékkel, ez utóbbiba tojásrántotta, üvegtészta és egy speciális, Kínában kapható zöldségféle került. A leheletvékony tésztát alaposan megpakolják töltelékkel, így a végeredmény extra szaftos, de még egy kis fekete rizsecet és chiliolaj is érkezik mellé, hogy biztosan jól csússzon.
A pekingi módra készített máj esetében a belsőséget egy sűrű, fűszeres alaplében főzik, amit a végén egy jó adag keményítővel sűrítenek be. Így az eredmény egy már-már zselés szószban úszó máj, ami extra fokhagymás – vagyis egyáltalán nem randikaja.
Igazi pekingi kacsáért irány a Siji Minfu!
Ha Peking, akkor… kacsaaa! (Még ha Kacsa úr ennek nem is feltétlenül örül annyira. :D) Mengyi felkutatta a pekingi kacsa helyi fellegvárát, ahol fatüzeléses kemencében sülnek a hízott kacsák 80 percen át. A titok részben a füstölt gyümölcsfában rejlik, ami a kemencébe kerül, ennek köszönhetően lesz igazán zamatos a végeredmény. Kínában, és különösen Pekingben véresen komolyan veszik a pekingi kacsa készítését. Olyannyira, hogy a felszolgálók még a szeletelést és a tálalást is külön tanulják. Alulra kerül 6 szelet hús, majd rá 12-14 szelet, és a tetejére jöhet a ropogósra sült kacsabőr.
Ami nálunk a püspökfalat (alias a csirke legfinomabb része), az a pekingi kacsa esetében a mellrészen található vékony bőrrész, ami extra ropogósra sül a kemencében. Ezt külön tálalják, méghozzá kristálycukorral. Igen, a ropogós, zsíros kacsabőröket cukorba mártva lehet rágcsálni, és meglepően finomak így!
Mengyi kedvenc gyerekkori levesezője: Men Kuang Hutong Bai nian luzhu
Ha feltennénk a kérdést, hogy kinek mi a gyerekkori kedvenc levese, akkor itthon jó eséllyel a húslevest és a gyümölcslevest említenék a legtöbben. De nem Mengyi! Ő ugyanis óvodás korában a sertésbelsőségekből főzött levesért volt oda meg vissza. Épp ezért Zét is elvitte abba a levesezőbe, ahol annak idején az apukájával együtt kanalazták a különleges fogást.
A fűszeres, gyógynövényes alaplében sertésbél, tüdő és vese úszik, egy kis sült tofu és a kínai bing kenyér társaságában. Az alaplevet újra és újra felhasználják, ennek köszönhetően az íze extra koncentrált. Már-már egy felhígított mártáshoz hasonlít, igazi ízrobbanás. A mély ízeket egy kis nyers fokhagyma és koriander teszi frissebbé. És hogy hogy ízlett Zének a bél? Az a videóból kiderül! 😊
Kézzel ér igazán enni a Huda étteremben
Szó szerint éjt nappallá téve járta a kajás helyeket az SK csapata, hogy minél több mindent kipróbálhassanak, így aztán Peking éjszakai gasztroéletének központjába is ellátogattak. A Dongzhimen Nei utca mindkét oldalán több kilométer hosszan sorakoznak a vendéglátóhelyek egymás mellett, és senkit sem kell noszogatni, hogy betérjen pár jó falatra. Átlagosan több óra várakozási idővel számolhat az, aki szeretne egy jót enni a környéken. Mengyi azonban bevetett egy-két trükköt, hogy ne kelljen kivárniuk az előttük lévő 199 (!) asztalt abban az étteremben, ahol minden a langusztinról szól.
Ha azon gondolkodnátok, hogy vajon milyen spéci eszközökkel lehet elővarázsolni a páncél alól a rákhúst, akkor eláruljuk: azzal az ötágú villával, ami mindig kéznél van – vagyis a kezetekkel! 😀 Evőeszköz helyett itt egy csinos kis kesztyűt kaptak a srácok a felszolgálótól, majd egy nagy halom langusztin érkezett az asztal közepére. Jóóó sok chilivel megpakolva. Itt nemhogy nem ciki kézzel enni, hanem egyenesen elvárt! A bontogatás technikájában is segítenek az ott dolgozók, de Mengyi egy családi trükköt is elárult a fiúknak arról, hogyan lehet hozzájutni a legfinomabb falatokhoz.
Ha kíváncsiak vagytok, hogyan folytatódtak a csapat kalandjai Kínában, és milyen különlegességeket zabáltak fel Sanghajban, akkor kövessétek a Street Kitchent, mert hamarosan érkezik a Felzabáltuk Kínát! 2. része!
Ha tetszett a Felzabáltuk Kínát! 1. rész – Peking cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!