Hozzávalók
A paszternákpüréhez
- 320 g paszternák
- 100 g burgonya
- só
- 30 g kókuszolaj
- 1 csipet chilipehely
- 1 db citrom
A lazachoz és a marinádhoz
- 2 ek méz
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek sriracha szósz
- 4 cm friss gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 db citrom leve
- 2 szelet bőrös lazac (kb. 160 g/szelet)
A szezámos uborkasalátához
- 1 db kígyóuborka
- 70 ml rizsecet
- só, bors
- 1 mk chilipehely
- 2 ek pirított szezámmag
Hozzávalók
A paszternákpüréhez
- 320 g paszternák
- 100 g burgonya
- só
- 30 g kókuszolaj
- 1 csipet chilipehely
- 1 db citrom
A lazachoz és a marinádhoz
- 2 ek méz
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek sriracha szósz
- 4 cm friss gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 db citrom leve
- 2 szelet bőrös lazac (kb. 160 g/szelet)
A szezámos uborkasalátához
- 1 db kígyóuborka
- 70 ml rizsecet
- só, bors
- 1 mk chilipehely
- 2 ek pirított szezámmag
A mézes-gyömbéres lazac köretéhez a paszternákot és a burgonyát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és egy nagyobb teljesítményű turmixba dobjuk. Hozzáadjuk a kókuszolajat, sót, egy kevés chilipelyhet és egy citrom levét, majd habosra turmixoljuk. Tálalásig félrerakjuk.
Összeállítjuk a mázat, amihez a mézet, a szójaszószt, a srirachát, a reszelt gyömbért és fokhagymát, kevés sót és borsot, illetve egy citrom levét habverővel kikeverünk simára.
A lazacot bőrével lefelé lepirítjuk egy forró, száraz, sütőbe is rakható tapadásmentes serpenyőben. Közben az ujjainkkal kissé nyomjuk le a filéket, hogy ne kunkorodjanak fel.
1-2 percig pirítjuk, majd egy ecsettel alaposan lekenjük a serpenyőben a lazacokat a mázunkkal, és 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük 12 percre.
Ez idő alatt egy hámozóval hosszú csíkokat húzunk az uborkából, majd egy tálba dobjuk, meglocsoljuk rizsecettel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a chilipelyhet és a pirított szezámmagot, majd alaposan összeforgatjuk.
A tálaláshoz egy nagy adag paszternákpürét kör alakban szétkenünk a tányéron, erre ráhelyezünk egy szelet lazacot és mellé halmozunk az uborkasaliból.
- Elkészítési idő: 40 perc
Ha tetszett a mézes-gyömbéres lazac receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Mutatunk még néhány nagyon tuti lazacos kaját:
Sült lazac paszternákos karfiolpürével és lilakáposztával
Medvehagymás morzsával sült lazac
Újhagymás burgonyakrémleves füstölt lazaccal
BECSÜLT TÁPÉRTÉK
Becsült tápérték egy főre:
Fehérje: 10 g
Szénhidrát: 42 g
Zsír: 16 g
Kalória: 359 kcal
Becsült tápérték összesen:
Fehérje: 20.81 g
Szénhidrát: 84.15 g
Zsír: 32.9 g
Kalória: 717.79 kcal