Kelkáposzta-főzelék pulykahúsgolyóval

Hozzávalók

6
főre
+

A húsgolyóhoz

700 g darált pulykamell
10 g zabliszt
1 tk fokhagymapor
1 tk pirospaprika
2 ág rozmaring (aprított)
4 ág kakukkfű (aprított)
só, bors
½ db felvert tojás

A kelkáposzta-főzelékhez

150 g hagyma
4 gerezd fokhagyma
30 g kókuszolaj
900 g kelkáposzta
200 g édesburgonya
1.2 l zöldségalaplé
só, bors
1 csipet őrölt kömény
1 ek fehérborecet
100 g spenót
1 kis csokor petrezselyem
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Kelkáposzta-főzelék pulykahúsgolyóval

Imádom az egészséges főzelékeket. Nagyon jól elkészíthetők diétásan is, és még sincs az az érzésed, hogy nagyon más, mint a megszokott főzeléked. Kicsit más technika, de sokkal egészségesebb a lisztes rántásos verziónál.
Kipróbáltam, jóóó lett!
3
Hirdetés

Hozzávalók

6
főre
+

A húsgolyóhoz

700 g darált pulykamell
10 g zabliszt
1 tk fokhagymapor
1 tk pirospaprika
2 ág rozmaring (aprított)
4 ág kakukkfű (aprított)
só, bors
½ db felvert tojás

A kelkáposzta-főzelékhez

150 g hagyma
4 gerezd fokhagyma
30 g kókuszolaj
900 g kelkáposzta
200 g édesburgonya
1.2 l zöldségalaplé
só, bors
1 csipet őrölt kömény
1 ek fehérborecet
100 g spenót
1 kis csokor petrezselyem
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A kelkáposzta-főzelék feltétjének elkészítésével kezdjük a főzést. A húsgolyó alapanyagait alaposan összegyúrjuk, majd kb. golflabda méretű golyókat formázunk a masszából. Egy tapadásmentes serpenyőben, magas hőfokon, 3-4 perc alatt kérgesítjük, majd 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük kb. 15 percre.

A főzelékhez a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és a kókuszolajon, közepes hőfokon 5 perc alatt megfonnyasztjuk. Jöhet hozzá az 1 cm-es csíkokra vágott kelkáposzta, és a 2 x 2 cm-es kockákra vágott édesburgonya, amivel 3-4 percig pirítjuk. 

Ráöntjük az alaplevet, sózzuk, borsozzuk, beleszórunk egy kevés köményt, és fedő alatt addig rotyogtatjuk közepes/alacsony lángon, amíg a burgonya puhára nem fő, és a káposzta össze nem esik. Ekkor egy turmixgépbe szedjük az alapunk kb. 2/3-át, és annyi levet, hogy krémesre tudjuk zúzni. 

Amikor ezzel megvagyunk, akkor hozzáadjuk a fehérborecetet, a spenótot és a kis csokor petrezselymet, majd ezzel is addig turmixoljuk, amíg egyneművé nem válik.

A krémet visszakeverjük a maradék káposztába, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, esetleg, ha szükségesnek találjuk, és szeretjük, pár csepp édesítőszerrel beállíthatjuk az ízét. Néhány levél petrezselyemmel díszítjük a főzeléket, és a húsgolyóval együtt tálaljuk.

Kelkáposzta-főzelék pulykahúsgolyóval
Kelkáposzta-főzelék pulykahúsgolyóval

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Ha tetszett a kelkáposzta-főzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!


BECSÜLT TÁPÉRTÉK

Becsült tápérték egy főre:

Fehérje: 31 g

Szénhidrát: 21 g

Zsír: 6 g

Kalória: 288 kcal

Becsült tápérték összesen:

Fehérje: 186.43 g

Szénhidrát: 128.84 g

Zsír: 38.09 g

Kalória: 1730.9 kcal

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?