Gluténmentes
Hozzávalók
A tésztához
- 150 g vaj
- 150 g barna cukor
- 4 db tojás
- 200 g mandulaliszt
- 50 g rizsliszt
- 2 ek tápiókakeményítő
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt kardamom
- ½ tk őrölt gyömbér
- 2 tk vaníliakivonat
- 1 nagy csipet só
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 150 g pirított, sótlan kesudió
- 350 g répa (reszelve)
A tetejére
- 250 g mascarpone
- 125 g krémsajt
- 2 csomag bourbon vaníliás cukor
- 1 nagy marék friss áfonya
Gluténmentes barnított vajas répatorta
Hozzávalók
A tésztához
- 150 g vaj
- 150 g barna cukor
- 4 db tojás
- 200 g mandulaliszt
- 50 g rizsliszt
- 2 ek tápiókakeményítő
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt kardamom
- ½ tk őrölt gyömbér
- 2 tk vaníliakivonat
- 1 nagy csipet só
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 150 g pirított, sótlan kesudió
- 350 g répa (reszelve)
A tetejére
- 250 g mascarpone
- 125 g krémsajt
- 2 csomag bourbon vaníliás cukor
- 1 nagy marék friss áfonya
Először a barnított vajat készítjük el: egy gyorsforralóban lassan megolvasztjuk addig, amíg felhabzik, majd elkezd picit barna színűre váltani a tejfehérje. Ez pár percet vesz igénybe. Ekkor leszűrjük, és hagyjuk a vajat kihűlni. Ezután a barna cukorral kihabosítjuk, majd egyesével belekeverjük a habverő segítségével a tojásokat is.
Külön összekeverjük a liszteket, a fűszereket, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát. Egy aprítógépben apróra zúzzuk a kesudiót, a felét a lisztes keverékhez adjuk, a másik felét addig zúzzuk, amíg kesuvajat nem kapunk (ezt nem muszáj megcsinálni, de egy picivel még szaftosabb lesz így a tészta).
A lereszelt répát és a kesuvajat elkeverjük a tojásos keverékben, majd jöhetnek a száraz hozzávalók is. Sütőpapírral bélelt formába öntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. 40 percnél megnézzük, hogy puha-e még a teteje, és ha igen, hagyjuk még egy kicsit. Bár nekem nem pirult gyorsan, de ha nagyon sülne a teteje, alufóliával is lefedhejtük félidőben. Ha megsült, kivesszük, és hagyjuk kihűlni a formában.
Közben a hideg mascarponét kihabosítjuk a krémsajttal és a vaníliás cukorral. A tortát kivesszük a formából, rákenjük a krémet, és áfonyával megszórva tálaljuk.
Ha tetszett a barnított vajas répatorta receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!