Szilvás céklagombóc

Hozzávalók

10 - 12
darabhoz
+

Az alaptésztához

1 kg sült cékla (nyersen kb. másfél kg)
1 db tojás
1 ek cukor
1 tk fahéj
2 csipet só
50 g puha vaj
400 g liszt

A morzsához

150 g zsemlemorzsa
3 ek olaj
1 tk fahéj
3 ek porcukor

A töltelékhez

10 - 12 db szilva
3 ek cukor
1 tk fahéj
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Szilvás céklagombóc

Akinek már tele a padlás a klasszikus szilvás gombóccal, az bátran próbálja ki ezt a változatot is. A cékla ízét alig érezni, viszont nagyon színes a végeredmény.
Kipróbáltam, jóóó lett!
2
Hirdetés

Hozzávalók

10 - 12
darabhoz
+

Az alaptésztához

1 kg sült cékla (nyersen kb. másfél kg)
1 db tojás
1 ek cukor
1 tk fahéj
2 csipet só
50 g puha vaj
400 g liszt

A morzsához

150 g zsemlemorzsa
3 ek olaj
1 tk fahéj
3 ek porcukor

A töltelékhez

10 - 12 db szilva
3 ek cukor
1 tk fahéj
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A céklát megmossuk, leszárítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Ez akár másfél órába is telhet, azonban fontos, hogy főzés helyett ezt a módszert válasszuk, hogy ne vigyünk a tésztába felesleges folyadékot. A puhára sült céklát meghámozzuk, és egy aprítóban összetörjük, majd finom szövésű szitán vagy szűrőn átpasszírozzuk, és hagyjuk lehűlni.

A céklapürét egy keverőtálban összedolgozzuk a tojással, a cukorral, a fahéjjal, a sóval és a vajjal, majd hozzáadagoljuk a lisztet. Enyhén nyúlós, erősen ragacsos masszát kapunk, de ha több liszt kerülne bele, főzés után nagyon keménnyé válna, így nem szabad ettől megijedni. Letakarva hűtőbe tesszük, hogy a liszt megszívja magát.

A zsemlemorzsát az olajon egy serpenyőben megpirítjuk, majd összekeverjük a fahéjjal és a porcukorral. 

A szilvákat középen félig bevágjuk, kimagozzuk, a mag helyére pedig szórunk a fahéjjal elkevert cukorból.

Egy lábasban vizet forralunk egy csipet sóval, majd elővesszük a tésztát, és a kezünket beolajozva féltenyérnyi darabokat csippentünk belőle, kilapogatjuk, beletesszük a szilvát, majd a kilógó végeit összetapasztjuk, és beledobjuk a forró vízbe. 9-12 perc alatt megfőzzük, majd amikor feljött a felszínre, rögtön a morzsába szedjük.

szilvás céklagombóc
Szilvás céklagombóc

Ha tetszett a szilvás céklagombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások