Hozzávalók
A golyókhoz
- 30 g szezámmag
- 2 ek olaj
- 2 csomag húsmentes golyó (200 g-os kiszerelés)
- 1 ek méz
- 3 ek szójaszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 cm gyömbér
- 1 mk chiliszósz (elhagyható)
- őrölt bors
- 80 - 100 ml fehérbor
- 1 tk keményítő
A rizshez
- 200 ml rizs (kb. 150 g)
- 400 ml víz
- só
- 1 ek olaj
A tálaláshoz
- 1 szál újhagyma
Hozzávalók
A golyókhoz
- 30 g szezámmag
- 2 ek olaj
- 2 csomag húsmentes golyó (200 g-os kiszerelés)
- 1 ek méz
- 3 ek szójaszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 cm gyömbér
- 1 mk chiliszósz (elhagyható)
- őrölt bors
- 80 - 100 ml fehérbor
- 1 tk keményítő
A rizshez
- 200 ml rizs (kb. 150 g)
- 400 ml víz
- só
- 1 ek olaj
A tálaláshoz
- 1 szál újhagyma
A teriyaki szószos golyókhoz először a szezámmagot egy száraz, forró serpenyőben zsemleszínűre pirítjuk, majd kivesszük, és félretesszük egy tálba. A forró serpenyőbe olajat öntünk, és körbepirítjuk rajta a golyókat.
Közben a rizst egy mikrózható tálba mérjük, dupla mennyiségű vízzel felöntjük, egy nagy csipet sóval és olajjal elkeverve a mikróba dobjuk maximum fokozaton (800 W), és 17-18 perc alatt készre pároljuk.
Amikor a golyók szépen körbepirultak, egy tálba szedjük őket, és a forró serpenyőbe kanalazzuk a mézet, ráöntjük a szójaszószt, és összeforraljuk. Közben belereszeljük a fokhagymát és a gyömbért, beletesszük a chiliszószt. Tovább forraljuk, és beleszórjuk a borsot, felöntjük a fehérborral, és újra összeforraljuk.
Amikor már nem érezzük a bor illatát, a keményítőt kikeverjük 25-30 ml vízzel, és a mártásba öntjük. Mikor sűrűvé válik, belekeverjük a lepirított golyókat, és addig pörgetjük, amíg az összeset jól bevonja a máz.
Tálaláskor a rizst tányérba szedjük, rápakoljuk a mázas golyókat, jól megszórjuk a szezámmaggal és frissen aprított újhagymával, és már falhatjuk is.
- Elkészítési idő: kb. 30 perc
Ha tetszett a teriyaki szószos golyók receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!