Hozzávalók
A raguhoz
- 250 g libamell bőr nélkül
- 50 g shiitake gomba
- 2 fej Portobello gomba
- 125 g csiperke gomba
- só, bors
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ág rozmaring
- 5 szem borókabogyó
- 2 csipet őrölt szerecsendió
- 250 ml víz
- 100 g főtt gesztenye
- 150 ml habtejszín
- 1 tk keményítő + 2 ek víz
- 1 nagy marék spenót
A galuskához
- 100 g liszt
- 2 db tojás
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 30 g puha vaj
- só
- 1 tk kakukkfű
Gombás-gesztenyés libamellragu kakukkfüves vajas nokedlivel
Hozzávalók
A raguhoz
- 250 g libamell bőr nélkül
- 50 g shiitake gomba
- 2 fej Portobello gomba
- 125 g csiperke gomba
- só, bors
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ág rozmaring
- 5 szem borókabogyó
- 2 csipet őrölt szerecsendió
- 250 ml víz
- 100 g főtt gesztenye
- 150 ml habtejszín
- 1 tk keményítő + 2 ek víz
- 1 nagy marék spenót
A galuskához
- 100 g liszt
- 2 db tojás
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 30 g puha vaj
- só
- 1 tk kakukkfű
A raguhoz a Portobello gombát 2 centis darabokra szeleteljük, a csiperkét elfelezzük, ha nagyobbak, negyedeljük, és a shiitake gombával együtt egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk őket, majd kiszedjük. Ugyanebben a serpenyőben magas lángon az olívaolajon előpirítjuk a felvágott libamell szeleteket, ezt is kiszedjük.
A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Rádobjuk a rozmaringot, borókabogyót, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval és visszatesszük a húst. Felöntjük 125 ml vízzel és lassú tűzön rotyogtatva addig főzzük, amíg a folyadék fele el nem főtt. Ha ez megtörtént, felöntjük a maradék vízzel. Belerakjuk a megsült gombákat, az elfelezett gesztenyét és addig rotyogtatjuk tovább, amíg a felére nem csökken a folyadék mennyisége.
Ezután beleöntjük a tejszínt és a vízzel kikevert keményítőt. Még egy kicsit sózzuk, majd addig főzzük, amíg a mártás be nem sűrűsödik. Beledobjuk a spenótot és elzárjuk. Közben a galuska hozzávalóit alaposan összekeverjük és sós vízbe szaggatjuk, kifőzzük, majd leszűrjük és ezzel tálaljuk a ragut.