Hirdetés
Bespájzolva

Gyros recept, ahogy még nem ismerted

Hozzávalók

A húshoz

4 tk szárított oregánó
1 tk pirospaprika
4 tk fokhagyma granulátum
3 tk só
2 tk őrölt fekete bors
1 tk őrölt szerecsendió
1 kg csirke felsőcombfilé (bőrös)
2 - 3 ek olívaolaj

A tzatziki szószhoz

3 gerezd fokhagyma
1 tk só
½ tk őrölt fekete bors
3 ek olívaolaj
1 ek fehérborecet
250 ml tejföl
250 ml görög joghurt
2 db kígyóuborka
ízlés szerint kapor

A csípős szósz

4 - 5 db kápia paprika
5 ek olívaolaj
1 tk só
½ tk őrölt fekete bors
1 ek csilipehely vagy más csípős paprika (ízlés szerinti mennyiségben)
1 ek fehérborecet

A pitához (10 darabhoz)

A kovászhoz

3 - 4 g friss élesztő
125 g 30 fokos víz
100 g magas sikértartalmú finomliszt

A tésztához

195 g 22 fokos víz
200 g finomliszt
250 g rétesliszt
40 g porcukor
7 g finomított tengeri só

A gyros összeállításához

paradicsom
lilahagyma
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Gyros recept, ahogy még nem ismerted

Az utcai kaják lényege, hogy pillanatok alatt összepakolnak nekünk egy klassz szendvicset, hamburgert vagy pitát az árusok, ha épp megéhezünk. A gyorsaság kulcsfontosságú, de sajnos ez még nem minden. Igazán jó gyrost kevés helyen kapni, ezért mi kidolgoztuk a legszuperebb receptet, hogy otthoni körülmények között is lepipáljátok bármelyik gyrosost a városban.
Kipróbáltam, jóóó lett!
35
Hirdetés

Hozzávalók

A húshoz

4 tk szárított oregánó
1 tk pirospaprika
4 tk fokhagyma granulátum
3 tk só
2 tk őrölt fekete bors
1 tk őrölt szerecsendió
1 kg csirke felsőcombfilé (bőrös)
2 - 3 ek olívaolaj

A tzatziki szószhoz

3 gerezd fokhagyma
1 tk só
½ tk őrölt fekete bors
3 ek olívaolaj
1 ek fehérborecet
250 ml tejföl
250 ml görög joghurt
2 db kígyóuborka
ízlés szerint kapor

A csípős szósz

4 - 5 db kápia paprika
5 ek olívaolaj
1 tk só
½ tk őrölt fekete bors
1 ek csilipehely vagy más csípős paprika (ízlés szerinti mennyiségben)
1 ek fehérborecet

A pitához (10 darabhoz)

A kovászhoz

3 - 4 g friss élesztő
125 g 30 fokos víz
100 g magas sikértartalmú finomliszt

A tésztához

195 g 22 fokos víz
200 g finomliszt
250 g rétesliszt
40 g porcukor
7 g finomított tengeri só

A gyros összeállításához

paradicsom
lilahagyma
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

Mi a legfontosabb a mi gyros receptünk esetében?

Érdemes nagy mennyiségben készíteni – súlyos függőséget okoz! Akár minden eleme előre elkészíthető, így kiváló partykaja, amit a vendégek maguknak is összeállíthatnak.

Elkészült gyros

A gyros húshoz:

Először a száraz pácot készítjük el: összekeverjük a gyros fűszerkeveréket és bedörzsöljük vele a bőrös combfiléket. Egy hőálló tál aljára kevés olívaolajat öntünk és beletesszük a fűszeres húsokat. Lefóliázzuk és legalább egy órára vagy akár egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük benne a húst. A sütőből kivéve vékonyra szeleteljük és száraz serpenyőben több adagban lepirítjuk a szeleteket.

A házi pitához:

A pitához először élesztős kovászt készítünk: összekeverjük a vizet az élesztővel, majd kikeverjük a kenyérliszttel. Letakarva, meleg helyen 1,5 órán át kelesztjük.

A tésztához a kovászt elkeverjük a vízzel, majd a lisztekkel és a többi hozzávalóval. Letakarva 10 percig pihentetjük, majd alaposan kidagasztjuk. Ezután letakarva, meleg helyen 1 órán át hagyjuk pihenni,  ennyi idő alatt duplájára kel.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük, benne hagyunk egy sütőlapot, hogy az is átforrósodjon. Lisztezett munkalapon a megkelt tésztát 10 részre osztjuk, gömb alakúvá formáljuk és hagyjuk 15 percet pihenni. Ezután midegyiket sodrófával 1/2 cm vastag koronggá nyújtjuk, és 2 percig pihentetjük.

A sütőben a forró sütőlapra lisztet szórunk és bedobáljuk a pitákat – egyszerre 3-4 darabot. Kb. 5 percig sütjük, amíg egy kis színt kap és felfúvódik a pita. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, innentől fagyasztható vagy fogyasztható.

Házi gyros recept

Az isteni szószokhoz:

A tzatzikihez a fokhagymagerezdeket a sóval mozsárban pépesre zúzzuk. Hozzáadjuk a borsot, olajat és ecetet, majd jól kikeverjük.

Egy keverőtálban összekeverjük a tejfölt és a joghurtot, majd hozzáadjuk a fokhagymás olajat is. Belereszeljük a meghámozott kígyóuborkát és óvatosan összekeverjük. Ezzel elkészült a tzatziki.

A csípős szószhoz a kicsumázott, feldarabolt kápia paprikákat kevés olívaolajon elkezdjük pirítani. Sózzuk, borsozzuk, majd amikor elkezd a paprika összeesni, hozzáadjuk a csípős paprikát is. Összeforgatjuk és mehet a turmixgépbe. Pépesre turmixoljuk, közben adunk hozzá 3-4 evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál fehérborecetet. A végén, ha kell, megsózzuk.

A gyros összeállítása

Egy pita tetejét levágjuk, kanalazunk bele 1-2 evőkanál tzatzikit, teszünk bele 2-3 vékonyra szelt paradicsomkarikát, kevés lilahagymát. Mehet bele egy nagy adag hús, a tetejére pedig ismét tzatziki, hagyma és paradicsom. A legtetejére pedig csípős szósz.

HA MÁR STREET FOOD

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások