Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Gyros recept, ahogy még nem ismerted

Hozzávalók

A húshoz

4 tk szárított oregánó
1 tk pirospaprika
4 tk fokhagyma granulátum
3 tk só
2 tk őrölt fekete bors
1 tk őrölt szerecsendió
1 kg csirke felsőcombfilé (bőrös)
2 - 3 ek olívaolaj

A tzatziki szószhoz

3 gerezd fokhagyma
1 tk só
½ tk őrölt fekete bors
3 ek olívaolaj
1 ek fehérborecet
250 ml tejföl
250 ml görög joghurt
2 db kígyóuborka
ízlés szerint kapor

A csípős szósz

4 - 5 db kápia paprika
5 ek olívaolaj
1 tk só
½ tk őrölt fekete bors
1 ek csilipehely vagy más csípős paprika (ízlés szerinti mennyiségben)
1 ek fehérborecet

A pitához (10 darabhoz)

A kovászhoz

3 - 4 g friss élesztő
125 g 30 fokos víz
100 g magas sikértartalmú finomliszt

A tésztához

195 g 22 fokos víz
200 g finomliszt
250 g rétesliszt
40 g porcukor
7 g finomított tengeri só

A gyros összeállításához

paradicsom
lilahagyma
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Gyros recept, ahogy még nem ismerted

Az utcai kaják lényege, hogy pillanatok alatt összepakolnak nekünk egy klassz szendvicset, hamburgert vagy pitát az árusok, ha épp megéhezünk. A gyorsaság kulcsfontosságú, de sajnos ez még nem minden. Igazán jó gyrost kevés helyen kapni, ezért mi kidolgoztuk a legszuperebb receptet, hogy otthoni körülmények között is lepipáljátok bármelyik gyrosost a városban.
Kipróbáltam, jóóó lett!
6
Hirdetés

Hozzávalók

A húshoz

4 tk szárított oregánó
1 tk pirospaprika
4 tk fokhagyma granulátum
3 tk só
2 tk őrölt fekete bors
1 tk őrölt szerecsendió
1 kg csirke felsőcombfilé (bőrös)
2 - 3 ek olívaolaj

A tzatziki szószhoz

3 gerezd fokhagyma
1 tk só
½ tk őrölt fekete bors
3 ek olívaolaj
1 ek fehérborecet
250 ml tejföl
250 ml görög joghurt
2 db kígyóuborka
ízlés szerint kapor

A csípős szósz

4 - 5 db kápia paprika
5 ek olívaolaj
1 tk só
½ tk őrölt fekete bors
1 ek csilipehely vagy más csípős paprika (ízlés szerinti mennyiségben)
1 ek fehérborecet

A pitához (10 darabhoz)

A kovászhoz

3 - 4 g friss élesztő
125 g 30 fokos víz
100 g magas sikértartalmú finomliszt

A tésztához

195 g 22 fokos víz
200 g finomliszt
250 g rétesliszt
40 g porcukor
7 g finomított tengeri só

A gyros összeállításához

paradicsom
lilahagyma
Bevásárlólistához adom

Mi a legfontosabb a mi gyros receptünk esetében?

Érdemes nagy mennyiségben készíteni – súlyos függőséget okoz! Akár minden eleme előre elkészíthető, így kiváló partykaja, amit a vendégek maguknak is összeállíthatnak.

Elkészült gyros

A gyros húshoz:

Először a száraz pácot készítjük el: összekeverjük a gyros fűszerkeveréket és bedörzsöljük vele a bőrös combfiléket. Egy hőálló tál aljára kevés olívaolajat öntünk és beletesszük a fűszeres húsokat. Lefóliázzuk és legalább egy órára vagy akár egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük benne a húst. A sütőből kivéve vékonyra szeleteljük és száraz serpenyőben több adagban lepirítjuk a szeleteket.

A házi pitához:

A pitához először élesztős kovászt készítünk: összekeverjük a vizet az élesztővel, majd kikeverjük a kenyérliszttel. Letakarva, meleg helyen 1,5 órán át kelesztjük.

A tésztához a kovászt elkeverjük a vízzel, majd a lisztekkel és a többi hozzávalóval. Letakarva 10 percig pihentetjük, majd alaposan kidagasztjuk. Ezután letakarva, meleg helyen 1 órán át hagyjuk pihenni,  ennyi idő alatt duplájára kel.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük, benne hagyunk egy sütőlapot, hogy az is átforrósodjon. Lisztezett munkalapon a megkelt tésztát 10 részre osztjuk, gömb alakúvá formáljuk és hagyjuk 15 percet pihenni. Ezután midegyiket sodrófával 1/2 cm vastag koronggá nyújtjuk, és 2 percig pihentetjük.

A sütőben a forró sütőlapra lisztet szórunk és bedobáljuk a pitákat – egyszerre 3-4 darabot. Kb. 5 percig sütjük, amíg egy kis színt kap és felfúvódik a pita. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, innentől fagyasztható vagy fogyasztható.

Házi gyros recept

Az isteni szószokhoz:

A tzatzikihez a fokhagymagerezdeket a sóval mozsárban pépesre zúzzuk. Hozzáadjuk a borsot, olajat és ecetet, majd jól kikeverjük.

Egy keverőtálban összekeverjük a tejfölt és a joghurtot, majd hozzáadjuk a fokhagymás olajat is. Belereszeljük a meghámozott kígyóuborkát és óvatosan összekeverjük. Ezzel elkészült a tzatziki.

A csípős szószhoz a kicsumázott, feldarabolt kápia paprikákat kevés olívaolajon elkezdjük pirítani. Sózzuk, borsozzuk, majd amikor elkezd a paprika összeesni, hozzáadjuk a csípős paprikát is. Összeforgatjuk és mehet a turmixgépbe. Pépesre turmixoljuk, közben adunk hozzá 3-4 evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál fehérborecetet. A végén, ha kell, megsózzuk.

A gyros összeállítása

Egy pita tetejét levágjuk, kanalazunk bele 1-2 evőkanál tzatzikit, teszünk bele 2-3 vékonyra szelt paradicsomkarikát, kevés lilahagymát. Mehet bele egy nagy adag hús, a tetejére pedig ismét tzatziki, hagyma és paradicsom. A legtetejére pedig csípős szósz.

HA MÁR STREET FOOD

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások