Hozzávalók
A húshoz
- 4 tk szárított oregánó
- 1 tk pirospaprika
- 4 tk fokhagyma granulátum
- 3 tk só
- 2 tk őrölt fekete bors
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 1 kg csirke felsőcombfilé (bőrös)
- 2 - 3 ek olívaolaj
A tzatziki szószhoz
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk só
- ½ tk őrölt fekete bors
- 3 ek olívaolaj
- 1 ek fehérborecet
- 250 ml tejföl
- 250 ml görög joghurt
- 2 db kígyóuborka
- ízlés szerint kapor
A csípős szósz
- 4 - 5 db kápia paprika
- 5 ek olívaolaj
- 1 tk só
- ½ tk őrölt fekete bors
- 1 ek csilipehely vagy más csípős paprika (ízlés szerinti mennyiségben)
- 1 ek fehérborecet
A pitához (10 darabhoz)
A kovászhoz
- 3 - 4 g friss élesztő
- 125 g 30 fokos víz
- 100 g finomliszt
A tésztához
- 195 g 22 fokos víz
- 200 g finomliszt
- 250 g rétesliszt
- 40 g porcukor
- 7 g finomított tengeri só
A gyros összeállításához
- paradicsom
- lilahagyma
Hozzávalók
A húshoz
- 4 tk szárított oregánó
- 1 tk pirospaprika
- 4 tk fokhagyma granulátum
- 3 tk só
- 2 tk őrölt fekete bors
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 1 kg csirke felsőcombfilé (bőrös)
- 2 - 3 ek olívaolaj
A tzatziki szószhoz
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk só
- ½ tk őrölt fekete bors
- 3 ek olívaolaj
- 1 ek fehérborecet
- 250 ml tejföl
- 250 ml görög joghurt
- 2 db kígyóuborka
- ízlés szerint kapor
A csípős szósz
- 4 - 5 db kápia paprika
- 5 ek olívaolaj
- 1 tk só
- ½ tk őrölt fekete bors
- 1 ek csilipehely vagy más csípős paprika (ízlés szerinti mennyiségben)
- 1 ek fehérborecet
A pitához (10 darabhoz)
A kovászhoz
- 3 - 4 g friss élesztő
- 125 g 30 fokos víz
- 100 g finomliszt
A tésztához
- 195 g 22 fokos víz
- 200 g finomliszt
- 250 g rétesliszt
- 40 g porcukor
- 7 g finomított tengeri só
A gyros összeállításához
- paradicsom
- lilahagyma
Mi a legfontosabb a mi gyros receptünk esetében?
Érdemes nagy mennyiségben készíteni – súlyos függőséget okoz! Akár minden eleme előre elkészíthető, így kiváló partykaja, amit a vendégek maguknak is összeállíthatnak.
A gyros húshoz:
Először a száraz pácot készítjük el: összekeverjük a gyros fűszerkeveréket és bedörzsöljük vele a bőrös combfiléket. Egy hőálló tál aljára kevés olívaolajat öntünk és beletesszük a fűszeres húsokat. Lefóliázzuk és legalább egy órára vagy akár egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük benne a húst. A sütőből kivéve vékonyra szeleteljük és száraz serpenyőben több adagban lepirítjuk a szeleteket.
A házi pitához:
A pitához először élesztős kovászt készítünk: összekeverjük a vizet az élesztővel, majd kikeverjük a finomliszttel. Letakarva, meleg helyen 1,5 órán át kelesztjük.
A tésztához a kovászt elkeverjük a vízzel, majd a lisztekkel és a többi hozzávalóval. Letakarva 10 percig pihentetjük, majd alaposan kidagasztjuk. Ezután letakarva, meleg helyen 1 órán át hagyjuk pihenni, ennyi idő alatt duplájára kel.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük, benne hagyunk egy sütőlapot, hogy az is átforrósodjon. Lisztezett munkalapon a megkelt tésztát 10 részre osztjuk, gömb alakúvá formáljuk és hagyjuk 15 percet pihenni. Ezután midegyiket sodrófával 1/2 cm vastag koronggá nyújtjuk, és 2 percig pihentetjük.
A sütőben a forró sütőlapra lisztet szórunk és bedobáljuk a pitákat – egyszerre 3-4 darabot. Kb. 5 percig sütjük, amíg egy kis színt kap és felfúvódik a pita. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, innentől fagyasztható vagy fogyasztható.
Az isteni szószokhoz:
A tzatzikihez a fokhagymagerezdeket a sóval mozsárban pépesre zúzzuk. Hozzáadjuk a borsot, olajat és ecetet, majd jól kikeverjük.
Egy keverőtálban összekeverjük a tejfölt és a joghurtot, majd hozzáadjuk a fokhagymás olajat is. Belereszeljük a meghámozott kígyóuborkát és óvatosan összekeverjük. Ezzel elkészült a tzatziki.
A csípős szószhoz a kicsumázott, feldarabolt kápia paprikákat kevés olívaolajon elkezdjük pirítani. Sózzuk, borsozzuk, majd amikor elkezd a paprika összeesni, hozzáadjuk a csípős paprikát is. Összeforgatjuk és mehet a turmixgépbe. Pépesre turmixoljuk, közben adunk hozzá 3-4 evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál fehérborecetet. A végén, ha kell, megsózzuk.
A gyros összeállítása
Egy pita tetejét levágjuk, kanalazunk bele 1-2 evőkanál tzatzikit, teszünk bele 2-3 vékonyra szelt paradicsomkarikát, kevés lilahagymát. Mehet bele egy nagy adag hús, a tetejére pedig ismét tzatziki, hagyma és paradicsom. A legtetejére pedig csípős szósz.