Hozzávalók
A raguhoz
- 1 db csirkemell filé (kb 60dkg)
- 2 ek olaj
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 - 3 db paradicsom
- 1 db paprika
- 2 tk pirospaprika
- 4 ek tejföl
- 1 ½ ek liszt
A besamelhez
- 60 g vaj
- 60 g liszt
- 800 ml tej
- 4 ek tejföl
- 80 g reszelt sajt
- só, bors
Az összerakáshoz
- 2 csomag Soós Gran Premio csuszatészta
- Sok-sok reszelt sajt minden egyes réteghez
- Kovászos / csemege uborka a tálaláshoz
Hozzávalók
A raguhoz
- 1 db csirkemell filé (kb 60dkg)
- 2 ek olaj
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 - 3 db paradicsom
- 1 db paprika
- 2 tk pirospaprika
- 4 ek tejföl
- 1 ½ ek liszt
A besamelhez
- 60 g vaj
- 60 g liszt
- 800 ml tej
- 4 ek tejföl
- 80 g reszelt sajt
- só, bors
Az összerakáshoz
- 2 csomag soós gran premio csuszatészta
- sok-sok reszelt sajt minden egyes réteghez
- kovászos / csemege uborka a tálaláshoz
Az étel lényege roppant egyszerű: a klasszikus bolognai ragut egy magyaros, konkrétan csirkepaprikás jellegű töltelékre cseréltük, ami nagyjából ugyanúgy készül, mint az eredeti verzió, eltekintve attól a különbésgtől, hogy itt természetesen darált húst használtunk.
A raguval kezdjük, amihez a vöröshagymát feldaraboljuk és az olajon párolni kezdjük, majd hozzáadjuk a szintén feldarabolt fokhagymát. A paradicsomot nagyobb darabokra, a paprikát karikákra vágjuk és ez is mehet hozzá az alaphoz. Ha a paradicsom nem engedne elég levet, akkor felhúzzuk egy kevés vízzel és puhára pároljuk a zöldségeket. Ha a víz elpárolgott, akkor meghintjük a pirospaprikával és lehúzzuk a tűzről. Sózzuk, borsozzuk, majd előkészítjük a húst.
A recepthez, hasonlóan az eredeti bolognai verzióhoz darált húsra van szükségünk. Ha a hentesetek nem darál csirkehúst, vagy nincs otthon darálótok, akkor egy mezei aprítógéppel is el lehet érni a kívánt végeredményt. Ehhez feldaraboljuk a csirkét és a gépben ledaráljuk. Hozzáadjuk a paprikás alaphoz, kicsit átforgatjuk. A csirkepaprikás jelleg érdekében feltuningoljuk egy kis tejföllel: ehez a tejfölt és a lisztet egy tálba tesszük, habverővel kikeverjük és hozzáadjuk a raguhoz. Felöntjük 1-2 dl vízzel és 8-10 perc alatt készre főzzük.
Amíg a csirke rotyog, addig pont össze tudjuk dobni a besamel mártást. Ehhez a vajat egy forró (de nem túl forró, mert akkor a vaj megbarnul!) lábasba dobjuk. Az olvadt vajhoz hozzáadjuk a lisztet és eldolgozzuk, hogy csiriz szerű állagot kapjunk. Rövid ideig pirítjuk a lisztet, hogy kapjon egy kis színt, majd részletekben hozzáadjuk a tejet, miközben egy habverővel folyamatosan kevergetjük. Ha elértük a homogén, csomómentes állagot, akkor elzárjuk a lángot és elkeverjük a mártásban a tejfölt, végül pedig belereszeljük a sajtot. Sózzuk, borsozzuk.
Az lasagne összerakásához egy hőálló tál alján elrendezzük a csuszatésztát, majd erre öntjük a forró paprikás csirkés ragut. Jön rá egy réteg besamel, sok reszelt sajt, végül pedig a tészta. Ezt ismételjük addig, amíg a tálunk meg nem telik, a tetejét pedig elhalmozzuk rengeteg sajttal. 180 fokon, kb. 35 perc alatt készre sütjük, hogy a sajt a tetején szép aranybarna színt kapjon.
Nem azonnal forrón, hanem kissé kihűlve, egy kis kovászos uborkával szervírozzuk. Jó ételvágyat!