Hozzávalók
- 150 g vaj
- 2 kg szeletelt, csontos borjúlábszár
- só, bors
- 100 g finomliszt
- 2 szál sárgarépa (160 g/szál)
- 4 szál szárzeller (50 g/szál)
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 1 db sárga kaliforniai paprika
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ág rozmaring
- 2 ág kakukkfű
- 200 ml száraz fehérbor
- 900 ml alaplé
- 800 ml darabolt paradicsom
A gremolatához
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor bazsalikom
- 1 db paradicsom (80 g/db)
- só
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.25 db citrom leve
- 30 ml olívaolaj
A pirított zöldségekhez
- 120 g sárgarépa
- 120 g szárzeller
- 30 g vaj
- só, bors
A puliszkához
- 300 g kukoricadara
- 1.2 l víz
- só
- 50 g vaj
- 250 ml tejszín
- 1 mk szerecsendió
- 120 g parmezán
A tálaláshoz
- 1 db citrom héja
Hozzávalók
- 150 g vaj
- 2 kg szeletelt, csontos borjúlábszár
- só, bors
- 100 g finomliszt
- 2 szál sárgarépa (160 g/szál)
- 4 szál szárzeller (50 g/szál)
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 1 db sárga kaliforniai paprika
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ág rozmaring
- 2 ág kakukkfű
- 200 ml száraz fehérbor
- 900 ml alaplé
- 800 ml darabolt paradicsom
A gremolatához
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor bazsalikom
- 1 db paradicsom (80 g/db)
- só
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.25 db citrom leve
- 30 ml olívaolaj
A pirított zöldségekhez
- 120 g sárgarépa
- 120 g szárzeller
- 30 g vaj
- só, bors
A puliszkához
- 300 g kukoricadara
- 1.2 l víz
- só
- 50 g vaj
- 250 ml tejszín
- 1 mk szerecsendió
- 120 g parmezán
A tálaláshoz
- 1 db citrom héja
Az ossobucohoz a megadott vajmennyiség felét, vagyis kb. 75 grammot felolvasztunk egy serpenyőben vagy öntöttvas lábasban. A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk a lisztbe. Közepes hőfokon, oldalanként kb. 2-2 perc alatt körbepirítjuk a húst a vajon, majd kivesszük. A sárgarépát, a szárzellert, a hagymát és a kaliforniai paprikát nagyobb, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk.
A vaj másik felét beletesszük a serpenyőbe, ezt is felhevítjük, majd közepesen erős hőfokon megpirítjuk benne a feldarabolt zöldségeket és a fokhagymát. Amikor egy kis színt kaptak a zöldségek, hozzáadjuk a rozmaringot, a kakukkfüvet, és felöntjük a fehérborral. Amikor a bor elpárolgott, átöntjük egy nagyobb tepsire a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, felöntjük az alaplével, a darabolt paradicsommal, rátesszük a lepirított hússzeleteket, lefóliázzuk, és betesszük a 160 fokra előmelegített sütőbe 3 órára.
Gremolata
A gremolatához egy tálba tesszük a finomra vágott petrezselymet és a bazsalikomot, a paradicsom apróra vágott húsát, sózzuk, ráreszeljük a fokhagymát, meglocsoljuk a citrom levével és az olívaolajjal, majd az egészet összekeverjük.
A pirított zöldségekhez 0,5 cm-es kockákra vágjuk a répát és a zellert. Vajat melegítünk egy serpenyőben, hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, és közepesen erős hőfokon kb. 1,5 percig pirítjuk. Hagyjuk, hogy kissé ress maradjon a zöldség.
Puliszka
A puliszkához egy lábasba tesszük a kukoricadarát, felöntjük a vízzel, sózzuk, és szinte folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg forrni nem kezd és be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a vajat, majd amikor az elolvadt, a tejszínt is. Ízesítjük szerecsendióval és reszelt parmezánnal. Ha lágyabbra szeretnénk, akkor egy kis vízzel beállíthatjuk a kívánt állagot.
A húst kivesszük a sütőből, levesszük róla a fóliát. Kivesszük a tepsiből a zöldfűszerek fás részeit, majd a zöldségeket egy turmixgépbe vagy egy nagyobb tálba tesszük, és egy botmixer vagy turmixgép segítségével krémesre zúzzuk.
Tányérra szedjük a puliszkát, rátesszük a húst, a tetejére kanalazunk a mártásból, a gremolatából, megszórjuk a pirított zöldségekkel, és végül rátesszük a vékony szeletekre vágott citromhéjat is.
- Elkészítési idő: 1,5 óra
- Sütési idő: 3 óra
Ha tetszett a ossobuco parmezános puliszkával és gremolatával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!