Hozzávalók
A krumplipüréhez
- 2 ek angol mustár
- 100 g rukkola
- 500 g krumpli
- 250 ml tejszín
- 100 g vaj
A húshoz
- 10 g tört színes bors
- 400 g sertésszűz egyben
Az áfonyalekvárhoz
- 100 ml víz
- 250 g áfonya (lehet fagyasztott is)
- 1 csipet chilipehely
- 100 g barna cukor
- ½ db citrom kifacsart leve
- 15 g keményítő + 50 ml víz
Randikaja: színesbors-kéregben sült sertésszűz
Hozzávalók
A krumplipüréhez
- 2 ek angol mustár
- 100 g rukkola
- 500 g krumpli
- 250 ml tejszín
- 100 g vaj
A húshoz
- 10 g tört színes bors
- 400 g sertésszűz egyben
Az áfonyalekvárhoz
- 100 ml víz
- 250 g áfonya (lehet fagyasztott is)
- 1 csipet chilipehely
- 100 g barna cukor
- ½ db citrom kifacsart leve
- 15 g keményítő + 50 ml víz
A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk és puhára főzzük, majd alaposan összetörjük a mustárral, a tejszínnel és a vajjal. Sózzuk, borsozzuk, végül belekeverjük a rukkolát is. Az áfonyalekvárhoz a vizet felforraljuk, belekeverjük a barna cukrot, majd mehet bele az áfonya. 5-8 percen keresztül rotyogtatjuk, akár kicsit szét is törve a darabokat fakanállal. Kevés vízben kikeverjük a keményítőt, majd közepes lángon az áfonyához keverjük.
Ha sűrűsödni kezd, belefacsarjuk fél citrom levét, valamint ízlés szerint belekeverjük a chilipelyhet. Egy deszkára törjük a színes borsot valamint egy kevés sót, majd jó alaposan meghempergetjük benne a sertésszüzet. Forró serpenyőben oldalanként 2-3 perc alatt körbesütjük, ha pirult kérget kapott, 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Opcionálisan maghőmérővel ellenőrizzük a kívánt belső hőmérsékletét (60 foknál még pont egy kicsit rózsaszín a közepe). Egy tányérra szedünk a püréből, a sertésszüzet felszeleteljük, majd a chilis áfonyalekvárból is kanalazunk mellé.