Hirdetés

Sertés rilette tormás almával

Hozzávalók

4
főre
+

A rilette-hez

300 g maradék konfitált tarja
3 ek konfitálózsír (ha olajjal konfitáltatok, akkor sima sertészsír)
2 ek mustár
bors
só ízlés szerint (szerintünk nem szükséges)
½ csokor petrezselyem

A tormás almához

2 db alma (300 g)
1 ek konfitálózsír vagy olaj
150 ml fehérbor
1 ek mustár
3 ek ecetes torma
1 ek méz
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Sertés rilette tormás almával

A rilette egy saját vagy hozzáadott zsiradékban hosszan hőkezelt húsból készült pástétom, amiben a zsiradék is a keverékbe – illetve hagyományosan a tetejére – kerül, ezzel elzárva a levegő és a baktériumok útját, meghosszabbítva az eltarthatóságot. Ennyit a tudományról. Ha véletlenül túl sok tarját konfitáltatok a hétvégi menühöz, itt egy remek tipp a maradék hasznosítására.
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+

A rilette-hez

300 g maradék konfitált tarja
3 ek konfitálózsír (ha olajjal konfitáltatok, akkor sima sertészsír)
2 ek mustár
bors
só ízlés szerint (szerintünk nem szükséges)
½ csokor petrezselyem

A tormás almához

2 db alma (300 g)
1 ek konfitálózsír vagy olaj
150 ml fehérbor
1 ek mustár
3 ek ecetes torma
1 ek méz
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A rilette-hez a maradék húst összetépkedjük, elkeverjük a zsiradékkal, és mustárral, valamint borssal ízesítjük. A petrezselyemzöldet felaprítjuk, és a keverékhez adjuk. Ha pikánsabb eredményt szeretnénk, itt belereszelhetjük egy lime vagy citrom héját.

A lágy keveréket sütő- vagy zsírpapírra kanalazzuk, ezzel együtt áthelyezzük egy kb. 30 x 40 cm-es frissentartó fóliára, majd szorosan feltekerjük, hogy egy szép rúd formában dermedjen ki. Ez a mozzanat teljességgel elhagyható, ha egy tálba kanalazzuk, és kicsit lenyomkodjuk, az is tökéletes. Ezután 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy a zsiradék megdermedjen.

A tormás almához az almákat megtisztítjuk, majd kisebb, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és egy kisebb lábasban elkezdjük lepirítani a konfitálózsíron. Amikor szép színt kapott, felöntjük a borral, puhára pároljuk, majd összetörjük egy villával, belekeverjük a mustárt, a tormát és a mézet, és hűtőbe tesszük. Friss pirítóssal tálaljuk.

rilette tormás almával
Sertés rilette tormás almával

elkészítési idő: 15 perc

dermesztés: 120-180 perc

összesen kb. 180 perc

Ha tetszett a sertés rilette receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ezek is érdekelhetnek:

Konfitálás – mi az, és hogy csináld?

Borjúmájpástétom házilag

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?