Együtt enni jó! támogatója a
Hozzávalók
A rizshez
- 1 ek étolaj
- 200 g rizs
- 360 ml víz
- 1 tk só
A raguhoz
- 1 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 6 gerezd fokhagyma
- 400 g fagyasztott karfiol
- 1 konzerv darabolt paradicsom (400 g-os kiszerelés)
- 1 ek oregánó
- 1 ek bazsalikom
- 300 g szeletelt sonka
- 1 tk só
A besamelhez
- 50 g vaj
- 30 g finomliszt
- 400 ml tej
- 1 mk só
Az összeállításhoz
- 100 g fagyasztott karfiol
- 150 g trappista sajt
- ½ csokor petrezselyem
Együtt enni jó! támogatója a
Együtt enni jó! támogatója a
Hozzávalók
A rizshez
- 1 ek étolaj
- 200 g rizs
- 360 ml víz
- 1 tk só
A raguhoz
- 1 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 6 gerezd fokhagyma
- 400 g fagyasztott karfiol
- 1 konzerv darabolt paradicsom (400 g-os kiszerelés)
- 1 ek oregánó
- 1 ek bazsalikom
- 300 g szeletelt sonka
- 1 tk só
A besamelhez
- 50 g vaj
- 30 g finomliszt
- 400 ml tej
- 1 mk só
Az összeállításhoz
- 100 g fagyasztott karfiol
- 150 g trappista sajt
- ½ csokor petrezselyem
A sonkás rakott karfiol elkészítéséhez egy kisebb lábosban megpirítjuk a rizst az olajon, majd felöntjük a vízzel, sózzuk, és alacsony lángon, fedő alatt megpároljuk.
Ezután összerakjuk a ragunkat, amihez egy fazékban lepirítjuk az olajon a szeletekre vágott vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a kicsit összeaprított karfiolt, és átpirítjuk a hagymákkal. Mehet hozzá a paradicsomkonzerv, a fűszerek és a 0,5 cm-es kockára vágott sonka. Sózzuk, és az egészet jól összefőzzük.
Amíg rotyog a ragu, elkészítjük a besamelt is. Egy kis lábosban habzásig melegítjük a vajat, beleöntjük a lisztet és világosbarnára pirítjuk, majd mehet hozzá a tej és a só. Habverővel csomómentesre keverjük és jól kiforraljuk. Ezek után már rétegezhetjük is a rakottunkat.
Egy magasabb peremű, kb. 20 x 30 cm-es hőálló tál alján elterítjük a rizst. Következő rétegként ráborítjuk a paradicsomos ragut. Erre mehetnek a karfiolrózsák, amit leöntünk a besamel mártással, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütés végeztével pihentetjük még kb. 15 percet, hogy könnyebben tudjuk szeletelni. Tányérra szedjük, meghintjük apróra vágott petrezselyemmel, és már lapátolhatjuk is befelé.
- Elkészítési idő: 60 perc
- Sütési idő: 30 perc
- Pihentetés: 15 perc
Ha tetszett a sonkás rakott karfiol receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!