Hozzávalók
A bulgursalátához
- 1 db kaliforniai paprika
- 200 g bulgur
- 2 ek sűrített paradicsom
- 2 ek olívaolaj
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 4-5 db friss mentalevél
- só, bors
- 0,5 tk pirospaprika
- 1 db kígyóuborka
- 6-7 db koktélparadicsom
- 0,5 db citrom leve
- 4-5 ek gránátalma szirup
- ízlés szerint szárított chili
A húsgolyóhoz
- 200 g darált bárányhús
- 200 g darált marhahús
- 0,5 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só, bors
- 0,5 tk fahéj
- 0,5 tk őrölt kömény
- 0,5 tk cayenne bors
- 0,5 db szerecsendió reszelve
- olaj a sütéshez
A cacikhoz
- 300 ml görög joghurt
- 100 ml tejföl
- só
- 1 csokor menta
- 1 db kígyóuborka
- 2 ek olívaolaj
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 gerezd fokhagyma
Az ayranhoz
- 200 ml joghurt
- 100 ml víz
- 0,5 tk só
Hozzávalók
A bulgursalátához
- 1 db kaliforniai paprika
- 200 g bulgur
- 2 ek sűrített paradicsom
- 2 ek olívaolaj
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 4-5 db friss mentalevél
- só, bors
- 0,5 tk pirospaprika
- 1 db kígyóuborka
- 6-7 db koktélparadicsom
- 0,5 db citrom leve
- 4-5 ek gránátalma szirup
- ízlés szerint szárított chili
A húsgolyóhoz
- 200 g darált bárányhús
- 200 g darált marhahús
- 0,5 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só, bors
- 0,5 tk fahéj
- 0,5 tk őrölt kömény
- 0,5 tk cayenne bors
- 0,5 db szerecsendió reszelve
- olaj a sütéshez
A cacikhoz
- 300 ml görög joghurt
- 100 ml tejföl
- só
- 1 csokor menta
- 1 db kígyóuborka
- 2 ek olívaolaj
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 gerezd fokhagyma
Az ayranhoz
- 200 ml joghurt
- 100 ml víz
- 0,5 tk só
A török előételek, tapasok is meglepően finomak. Mi most egy olyan verziót csináltunk, amiben 3 étel van, de a mezék állhatnak jóval több fogásból is. Bónuszként egy török ital, az ayran receptjét is megmutatjuk.
Bulgursaláta
A kaliforniai paprikát sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és előmelegített sütőben 180 fokon egészen feketedésig sütjük. A bulgurt kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, sózzuk, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
Egy nagy tálba tesszük a kész bulgurt. A megsült paprikát kivesszük a sütőből, a héját lehúzzuk, és a felét egy magas falú edénybe tesszük. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és az olívaolajat is, majd az egészet lezúzzuk botmixerrel, és a masszából kb. 4 evőkanálnyit a bulgurhoz adunk. Jön még hozzá petrezselyem, mentalevél, só, bors és pirospaprika. Az uborka középső, magos részét kivágjuk, mert nem akarjuk, hogy eláztassa a salinkat, majd a paradicsommal együtt apróra vágjuk, és a salátába tesszük. Hozzáadjuk a citromlevet, a gránátalma szirupot és a chilit, végül az egészet alaposan elkeverjük.
Köfte
A köftéhez egy nagy keverőtálba tesszük a húsokat, hozzáadjuk a kétféle, apróra vágott hagymát és a fűszereket, majd gombócokat formázunk belőle. A húsgolyókat egyelőre félretesszük.
A húsgolyókat hevített olajra dobjuk, és közepes lángon, néha megforgatva kb. 15 percig sütjük.
Cacik
A cacikhoz egy tálba tesszük a joghurtot, a tejfölt, egy kis sót és a felaprított mentát. Az uborka közepét ugyanúgy kivágjuk, mint a salátánál, apró kockákra vágjuk, és belekeverjük az alapba. Hozzáadjuk az olívaolajat, a petrezselymet apróra vágva és a fokhagymát összezúzva, majd az egészet gondosan összekeverjük.
+1 Ayran
Az ayranhoz egy magas falú edénybe tesszük a joghurtot, a vizet és a sót, majd alaposan összemixeljük. Tálaláshoz mindent az asztal közepére teszünk, hogy mindenki jól elérhesse.
Ha tetszett a 3 török tapas egy videóban receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!