Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Hozzávalók

4
főre
+
1 kg marhanyak
500 g marhanyelv
2 szál fehérrépa
3 szál sárgarépa
1 fej zeller
1 fej hagyma
4 - 5 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 ek borókabogyó
100 ml fehérbor
200 ml alaplé
1 tk egész bors
3 ek mustár
1 db citrom
50 g cukor
100 ml tejföl
só, bors

A zsemlegombóchoz:

15 g élesztő
1 tk cukor
100 ml tej
1 db tojás
200 g liszt
1 szelet zsírszalonna
2 ek zsír
2 db zsemle
1 fej hagyma
1 - 2 csokor petrezselyem
só, bors
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Vadas marhanyelvvel

Számomra mindig is egy klasszik és rémisztő menzakaja volt a vadas, egészen addig, amíg nem készítettem el saját magam. Azóta imádom! Remélem nektek is ízleni fog!
Kipróbáltam, jóóó lett!
18
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+
1 kg marhanyak
500 g marhanyelv
2 szál fehérrépa
3 szál sárgarépa
1 fej zeller
1 fej hagyma
4 - 5 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 ek borókabogyó
100 ml fehérbor
200 ml alaplé
1 tk egész bors
3 ek mustár
1 db citrom
50 g cukor
100 ml tejföl
só, bors

A zsemlegombóchoz:

15 g élesztő
1 tk cukor
100 ml tej
1 db tojás
200 g liszt
1 szelet zsírszalonna
2 ek zsír
2 db zsemle
1 fej hagyma
1 - 2 csokor petrezselyem
só, bors
Bevásárlólistához adom

A marhanyakat és a marhanyelvet nagyobb darabokra vágjuk, majd sózzuk és borsozzuk és 230 fokra előmelegített sütőben, lehetőleg egy nagyobb öntöttvas edényben kb. 20-25 perc alatt megpirítjuk. Kivesszük az edényből a húsokat, beleszórjuk a nagyobb darabokra vágott leveszöldségeket, a felkarikázott hagymát, majd visszaültetjük rá a húst. Beleszórjuk a megroppantott fokhagymákat, a babérlevelet, és a borókabogyót és a borsot is.

Az egészet átkeverjük, felöntjük a borral és az alaplével, megsózzuk és a 180 fokos sütőbe visszarakjuk nagyjából 2 órára. Ha kész kivesszük és a húsokat félretesszük pihenni. A visszamaradt zöldséges mixből kivesszük a borókabogyókat, a borsszemeket és a babérleveleket. A zöldségekhez adjuk a mustárt, belefacsarjuk fél citrom levét. Külön serpenyőben cukrot karamellizálunk és azt is a zöldségekhez adjuk.  Belekeverjük a tejfölt, ha szükséges, még sózzuk, és kész is a mártás.

Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet is, azaz a zsemlegombócot. Langyos tejben kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a tojással, a felfuttatott élesztővel, majd sózzuk, és sűrű, de azért még folyékony jellegű tésztát keverünk belőle. Nedves konyharuhával letakarjuk és 30 percig hagyjuk kelni. A zsemlét apró kockákra vágjuk és kevés szalonnazsíron vagy olajon lepirítjuk. A hagymát apróra vágjuk és kevés zsíron megpirítjuk.

A kihűlt zsemlekockákat belekeverjük a megkelt tésztába, sózzuk, borsozzuk,  hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és a pirított hagymát is. Elkeverjük, majd nedves kézzel gombócokat formázunk a masszából, és forró sós vízben kifőzzük, majd lecsepegtetjük. A kész gombócokat kevés zsíron még kicsit lepirítjuk. Tálaláshoz szép szeleteket vágunk a marhából, adunk hozzá bőven a mártásból és mehet is mellé a zsemlegombóc. Kész!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások