Hozzávalók
A steakhez
- 400 - 500 g marhabélszín
- só, bors
- 1 - 2 ek olaj
- 1 - 2 ek vaj
- 1 - 2 ág rozmaring
- 1 - 2 ág kakukkfű
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
A sült zellerhez
- 1 db zellergumó
- 2 ág kakukkfű
- 2 ág rozmaring
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 ek vaj
A mártáshoz
- 200 ml jus (pecsenyelé)
- 20 - 40 ml whisky
- 2 - 3 ek meggy
- 1 -2 ág kakukkfű
- 1 ek hideg vaj
A marinált gombához
- 20 - 40 ml whisky
- 200 ml vörösbor
- 40 ml vörösborecet
- só, bors
- 1 marék simeji gomba (lehet fehér vagy barna vagy vegyesen)
- 1 - 2 ág kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
- 200 ml víz
- 1 ek cukor
A tálaláshoz
- 1 csokor ánizskapor
Hozzávalók
A steakhez
- 400 - 500 g marhabélszín
- só, bors
- 1 - 2 ek olaj
- 1 - 2 ek vaj
- 1 - 2 ág rozmaring
- 1 - 2 ág kakukkfű
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
A sült zellerhez
- 1 db zellergumó
- 2 ág kakukkfű
- 2 ág rozmaring
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 ek vaj
A mártáshoz
- 200 ml jus (pecsenyelé)
- 20 - 40 ml whisky
- 2 - 3 ek meggy
- 1 -2 ág kakukkfű
- 1 ek hideg vaj
A marinált gombához
- 20 - 40 ml whisky
- 200 ml vörösbor
- 40 ml vörösborecet
- só, bors
- 1 marék simeji gomba (lehet fehér vagy barna vagy vegyesen)
- 1 - 2 ág kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
- 200 ml víz
- 1 ek cukor
A tálaláshoz
- 1 csokor ánizskapor
A zellergumóból 1-2 cm vastagságú téglalapokat vágunk, majd beirdaljuk, tepsibe tesszük, felengedjük annyi vízzel, hogy a negyedéig ellepje, hozzáadjuk a zöld fűszereket és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, rárakjuk a vajat, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
A mártáshoz a pecsenyelevet összeforraljuk a whiskyvel és a meggyel, hozzáadjuk a kakukkfüvet, majd lehúzzuk a tűzről, és a hideg vajjal összemozgatva fényezzük, sűrítjük. Nagyon fontos, hogy ehhez a mártáshoz mindenképpen valódi alaplevet használjunk, a recept nem működik leveskockával.
A marinált simeji gombához összeforraljuk az alapanyagokat, majd lehúzzuk a tűzről, beledobjuk a gombát, és hagyjuk kihűlni.
A bélszínt sózzuk, borsozzuk, majd egy nagyon forró serpenyőben, mérettől és alaktól függően, kb. 5-10 perc alatt kérgesítjük. Beledobjuk a kakukkfüvet, a rozmaringot, a fokhagymát és a vajat, amit megsózunk, majd ezzel is pirítjuk még pár percig. A kérgesítés ideje attól függ, milyen sütési fokozatú steaket akarunk elérni (rare, medium rare, medium, medium well, well done). A bélszínt egy 60 fokra előmelegített sütőbe helyezzük pihenni 15 percre.
Tálaláskor a sült zellerre helyezünk a simeji gombából, mellé rakjuk a steaket, meglocsoljuk a mártással és ánizskaporral díszítjük.
Ha tetszett a whiskys-meggyes marhabélszín receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Bejön a stúdió karácsonyi dekora is? Mindent beszerezhettek a H&M Home karácsonyi kínálatából!