Hirdetés

Hozzávalók

8 - 10
főre
+

A porchettához

1 db sertésdagadó (1,5-1,8 kg)
só, bors
100 ml vörösbor
100 ml olívaolaj
1 - 2 ág friss oregánó (vagy 1 tk morzsolt)
3 - 4 ág zsálya
3 - 4 ág kakukkfű
½ csokor bazsalikom
2 - 3 ág rozmaring
1 kis csokor petrezselyem
6 - 8 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
1 db száraz zsemle
½ csomag porzselatin
2 - 3 db kemény tojás

A hús sütéséhez

2 fej hagyma
2 szál paszternák
1 marék koktélparadicsom
1 db zöld kaliforniai paprika
20 ml olívaolaj
50 ml vörösbor
70 - 80 ml víz
1 tk paradicsompüré
1 db citrom reszelt héja

A körethez

1 szál paszternák
1 szál petrezselyemgyökér
1 szál sárgarépa
1 fej hagyma
4 - 5 gerezd fokhagyma
1 - 2 db színes kaliforniai paprika
1 marék koktélparadicsom
só, bors
3 - 4 ek olívaolaj
650 - 800 g újburgonya

A salátaecethez

1 l víz
1 csapott ek só
3 púpozott ek porcukor
1 ek 20%-os ételecet

A salátához

100 g kéksajt
½ db citrom héja és leve
3 szál újhagyma
1 fej lila hagyma
½ db kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
30 - 40 ml olívaolaj
100 g tejföl
4 - 5 ek a salátaecetből
só, bors
2 db fejes saláta
1 - 2 db kemény tojás

A szafthoz

1 ek paradicsompüré
1 csipet bors
2 gerezd fokhagyma
200 ml víz
2 ek keményítő
5 - 6 ág bazsalikom
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Lajos-féle húsvéti porchetta

A húsvéti asztalra megannyi finomság kerülhet a sonkától kezdve a rakott ételeken át, a tojásos krémekig. De most lépjetek ki a komfortzónátokból és készítsétek el ezt a fantasztikus olasz sültet. Igazán megéri a fáradozást, én mondom nektek.
Kipróbáltam, jóóó lett!
5
Hirdetés

Hozzávalók

8 - 10
főre
+

A porchettához

1 db sertésdagadó (1,5-1,8 kg)
só, bors
100 ml vörösbor
100 ml olívaolaj
1 - 2 ág friss oregánó (vagy 1 tk morzsolt)
3 - 4 ág zsálya
3 - 4 ág kakukkfű
½ csokor bazsalikom
2 - 3 ág rozmaring
1 kis csokor petrezselyem
6 - 8 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
1 db száraz zsemle
½ csomag porzselatin
2 - 3 db kemény tojás

A hús sütéséhez

2 fej hagyma
2 szál paszternák
1 marék koktélparadicsom
1 db zöld kaliforniai paprika
20 ml olívaolaj
50 ml vörösbor
70 - 80 ml víz
1 tk paradicsompüré
1 db citrom reszelt héja

A körethez

1 szál paszternák
1 szál petrezselyemgyökér
1 szál sárgarépa
1 fej hagyma
4 - 5 gerezd fokhagyma
1 - 2 db színes kaliforniai paprika
1 marék koktélparadicsom
só, bors
3 - 4 ek olívaolaj
650 - 800 g újburgonya

A salátaecethez

1 l víz
1 csapott ek só
3 púpozott ek porcukor
1 ek 20%-os ételecet

A salátához

100 g kéksajt
½ db citrom héja és leve
3 szál újhagyma
1 fej lila hagyma
½ db kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
30 - 40 ml olívaolaj
100 g tejföl
4 - 5 ek a salátaecetből
só, bors
2 db fejes saláta
1 - 2 db kemény tojás

A szafthoz

1 ek paradicsompüré
1 csipet bors
2 gerezd fokhagyma
200 ml víz
2 ek keményítő
5 - 6 ág bazsalikom
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A porchetta esetében a dagadó előkészítésével kezdünk: átszabjuk úgy, hogy a vastagabb részeket bevágjuk, és szétterítjük. Az esetleges sérüléseket vagy a túlzottan vékony részeket a nyesedékkel pótoljuk.

Egy a hússal megegyező méretű tepsi aljára sót és borsot szórunk, beletesszük a húst, és a másik oldalát is sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk vörösborral és olívaolajjal, és így hagyjuk állni.

Az átszabásból maradt húsnyesedékeket vékony csíkokra vágjuk, és egy tálba tesszük.

A zöldfűszerek leveleit lehúzzuk a száráról, és a fokhagymával, újhagymával együtt összevágjuk, majd a csíkozott húshoz adjuk. Megszórjuk sóval és borssal, és alaposan összekeverjük.

A pácolódó húsra reszelünk a száraz zsemléből (vagy megszórjuk zsemlemorzsával), hogy felszívja az olajat és a bort, majd kivesszük a tepsiből, és lefektetjük a feltekeréshez.

A fűszerezett húsvagdalékot elosztjuk a dagadón úgy, hogy a két szélére nem teszünk belőle, hogy majd rendesen össze tudjon tapadni. Megszórjuk a zselatinnal, és a közepén egy sorban elosztunk rajta 2-3 db keményre főzött, felszeletelt tojást. Szorosan feltekerjük, majd kb. 3 centinként kötöző spárgával szorosan összekötözzük.

A hagymát, a paszternákot, a paradicsomot és a paprikát összevágjuk, egy tepsi aljába szórjuk, és a zöldségekre fektetjük a húst. Meglocsoljuk olívaolajjal és vörösborral, és kb. 50 ml vizet locsolunk alá. Átkenjük a maradék vízzel hígított paradicsompürével, és ráreszeljük a citrom héjat. 

Letakarjuk alufóliával és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük másfél órára. Ha nagyobb a húsunk, érdemes 15-20 perccel tovább sütni. Ha letelt az idő, levesszük a fóliát, a szaftjával kicsit megkenjük a porchettát, és 200 fokra felmelegített sütőben, 10-15 perc alatt megpirítjuk.

KÖRET:

A körethez a paszternákot, a gyökeret és a sárgarépát átlósan felvágjuk, a hagymát és a paprikát felcsíkozzuk, a koktélparadicsomot és a fokhagymát pedig egészben a többivel egy tálba tesszük. Megsózzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal és megszórjuk a borssal, majd belekeverjük a mosott újburgonyát (héjastul), és egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk. Letakarjuk alufóliával, majd 200 fokra előmelegített sütőben egy óra alatt puhára sütjük, majd fólia nélkül 4-5 percig pirítjuk.

SALÁTA:

A salátaecethez a vízben elkeverjük a sót, a porcukrot és az ecetet. A salátaöntethez lereszeljük a kéksajtot, ráreszeljük a citrom héjat, beleszórjuk a 2 szál összeaprított újhagymát, és a finomra vágott lila hagymát. A paprikát apró kockákra vágjuk, és ezt is beleszórjuk. Jöhet hozzá 2-3 gerezd átnyomott fokhagyma, egy jó adag olívaolaj és a tejföl, majd 4-5 kanál salátaecettel hígítjuk. Az ízéhez még elengedhetetlen a só, a bors és a citrom leve, majd az egészet alaposan összekeverjük.

A fejes salátákat megmossuk, majd torzsájukkal együtt felnegyedeljük, kicsit beáztatjuk a salátaecetbe, majd kinyomkodjuk, egy nagy tálra fektetjük, és meglocsoljuk 1-2 evőkanál olívaolajjal. Mindegyik negyedre teszünk egy kanállal a salátaöntetből, rájuk reszeljük a keményre főtt tojásokat, és a megmaradt szál újhagymát finomra vágva rászórjuk.

SZAFT:

A szaftot a hús sütése közben keletkező folyadékból készítjük el. Ezt egy lábasba szűrjük, a zöldségekre pedig már nem lesz szükségünk. Erős lángon visszaredukáljuk a folyadékot, beletesszük a paradicsompürét, amit addig pirítunk benne, amíg rozsdabarna színt nem kap. Beleszórjuk a borsot és az átzúzott fokhagymát, egy percig kevergetve átpirítjuk, majd felöntjük 100 ml vízzel. A keményítőt kikeverjük a víz másik felével, és a szafthoz adjuk, majd kiforraljuk. A bazsalikomot felaprítjuk és a szaftba tesszük.

Tálalás előtt a húsról levágjuk a kötöző spárgát, felszeleteljük, és a sült zöldségekkel, a szafttal és a salátával tálaljuk.

lajos porchetta
Lajos-féle húsvéti porchetta

Ha tetszett ez a húsvéti porchetta recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon

További húsvéti főételek:

Baconbe tekert sertésszűz

Egészben sült mustáros tarja

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?