A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
A sárkánytojáshoz
- 1 kg cékla
- 2 ek 10%-os ételecet
- 1 ek kristálycukor
- 8 db tojás
A tojáskrémhez
- 8 db tojássárgája (a sárkánytojásokból)
- 50 g vaj
- 1 ek mustár
- 10 szál snidling
- 1 ek torma
- 8 db savanyú uborka
- 3 ek savanyúuborka-lé
- 2 ek majonéz
- 1 ek tejföl
A fasírtgolyókhoz
- ½ db zsemle
- 2 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 500 g darált sertéshús
- 1 db tojás
- 2 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- 1 mk őrölt kömény
- 2 tk őrölt fűszerpaprika
- 100 g panírmorzsa
- bő olaj a sütéshez
A töltött kalácshoz
- 350 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás + 1 db a kenéshez
- 200 ml tej
- 5 g instant élesztő
- 1 tk kristálycukor
- 70 g vaj
A töltelékhez
- 500 g főtt sonka
- 6 db tojás
- 2 ek torma
- só
A céklasalátához
- 800 g főtt cékla
- 175 g majonéz
- 175 g tejföl
- 1 ek mustár
- só
- 2 ek porcukor
- 1 tk citromlé
A tálaláshoz
- 6 levél fodros saláta
- 1 csokor hónapos retek
- 10 szem koktélparadicsom
- 2 szál újhagyma
A brutális fogások támogatója az
A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
A sárkánytojáshoz
- 1 kg cékla
- 2 ek 10%-os ételecet
- 1 ek kristálycukor
- 8 db tojás
A tojáskrémhez
- 8 db tojássárgája (a sárkánytojásokból)
- 50 g vaj
- 1 ek mustár
- 10 szál snidling
- 1 ek torma
- 8 db savanyú uborka
- 3 ek savanyúuborka-lé
- 2 ek majonéz
- 1 ek tejföl
A fasírtgolyókhoz
- ½ db zsemle
- 2 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 500 g darált sertéshús
- 1 db tojás
- 2 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- 1 mk őrölt kömény
- 2 tk őrölt fűszerpaprika
- 100 g panírmorzsa
- bő olaj a sütéshez
A töltött kalácshoz
- 350 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás + 1 db a kenéshez
- 200 ml tej
- 5 g instant élesztő
- 1 tk kristálycukor
- 70 g vaj
A töltelékhez
- 500 g főtt sonka
- 6 db tojás
- 2 ek torma
- só
A céklasalátához
- 800 g főtt cékla
- 175 g majonéz
- 175 g tejföl
- 1 ek mustár
- só
- 2 ek porcukor
- 1 tk citromlé
A tálaláshoz
- 6 levél fodros saláta
- 1 csokor hónapos retek
- 10 szem koktélparadicsom
- 2 szál újhagyma
Sárkánytojás:
A sárkánytojáshoz a céklát megpucoljuk, és annyi vízben, ami ellepi, feltesszük főzni. Amikor forr, beletesszük a vízbe az ecetet és a cukrot. Addig főzzük, amíg meg nem puhul – ez akár 1-1,5 óra is lehet.
Míg fő a cékla, bő, lobogó vízben 10 perc alatt keményre főzzük a tojásokat, majd lehűtjük. Ha lehűltek, megtörjük a héjukat, mintha meg szeretnénk őket pucolni, de még nem szedjük le.
Mikor a cékla megpuhult, kivesszük a vízből és hagyjuk kihűlni. A főzővizébe tesszük a megtördelt tojásokat, és minimum 5 órára, de akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük. A repedések mentén a cékla szépen megszínezi majd a tojásfehérjét.
Tojáskrém:
A tojáskrémhez a tojások sárgáját egy keverőtálba tesszük és megsózzuk, majd egy villával összetörjük. Hozzáadjuk a vajat, a mustárt, a finomra vágott snidlinget, a tormát, a finomra vágott uborkát, az uborka levét, a majonézt és a tejfölt is, majd az egészet alaposan összekeverjük. Egy kiskanál segítségével visszatöltjük a tojásokba, majd összeillesztjük a tojásokat.
- Elkészítési idő: 30 perc
- Céklafőzés: 1-1,5 óra
- Pihentetés: min. 5 óra
Fasírtgolyó:
A fasírtgolyókhoz a zsemlét vízbe áztatjuk, hogy jól megszívja magát. A hagymát apró kockára vágjuk és az étolajon, közepes hőfokon 5 percig dinszteljük. A darált húshoz adjuk a tojást, a vörös- és fokhagymát, a kinyomkodott, finomra vágott zsemlét, a frissen aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és ízesítjük köménnyel és fűszerpaprikával.
Alaposan összedolgozzuk, majd kb. 30 grammos kis gombócokat formázunk a masszából, amiket megforgatunk a morzsában. Kb. 170 fokra melegítjük az olajat, és 3-4 perc alatt készre sütjük benne a fasírtgolyókat, amiket aztán egy konyhai papírtörlőre szedünk.
- Elkészítési idő: 30 perc
Töltött kalács:
A töltött kalácshoz a lisztet egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a sót, a tojást, a langyos tejet, ebbe öntjük az élesztőt, a cukrot és beledobjuk a tálba a szoba-hőmérsékletű vajat is, majd egy dagasztógép segítségével 10 perc alatt bedagasztjuk a tésztát. Fóliával lefedjük és langyos helyen 1 órát kelesztjük. A korábban megfőtt sonkát apró darabokra tépkedjük, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a megfőtt, megpucolt keménytojásokat, ízesítjük tormával, és ha nem elég sós, akkor sózzuk is. Az egészet összekeverjük és félretesszük.
A kalács tésztáját enyhén lisztezett felületen 3 egyenlő részre osztjuk. Egyesével hosszú, ovális alakúra nyújtjuk őket. Én kb. 15 centi széles és 45 centi hosszúra nyújtottam. A tölteléket 3 egyenlő részre osztjuk és eloszlatjuk a tészták közepén egy henger formában, majd a tészta egyik oldalát ráhajtjuk a töltelékre és feltekerjük. Ha megvan a 3 „kígyó”, akkor azokat hármas fonásban összefonjuk. Az így kapott kalácsot egy őzgerincformába tesszük, a tetejét lekenjük enyhén felvert tojással, és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Időnként azért lessünk rá a kalácsra, és ha szükséges, fordítsunk rajta egyet. Szeletelés előtt várjuk meg, míg kihűl, így nem fog idő előtt kiszáradni.
- Elkészítési idő: 40 perc
- Kelesztési idő: kb. 1 óra
- Sütési idő: kb. 35 perc
Céklasaláta:
A céklasalátához a céklát kb. 1 centis kockákra vágjuk. A majonézt, a tejfölt, a mustárt, a sót, a porcukrot és a citromlevet összekeverjük, majd belekeverjük a céklát.
- Elkészítési idő: 15 perc
A tálaláshoz szükségünk lesz egy nagyobb fatálra, ezen mindent ízlésesen elrendezünk a friss zöldségekkel együtt és már jöhetnek is a vendégek!
Ha tetszett Zsolti húsvéti hidegtál receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!