Hozzávalók
A főzelékhez
- 400 g mirelit leveles paraj
- 300 ml zöldségalaplé vagy víz
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 ml tejszín
- 30 g vaj
- só, bors
A bélszínrolóhoz (8-10 darabhoz)
- 2 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek libazsír
- 3 púpozott ek zsemlemorzsa
- 350 g darált marhahús (természetesen sertés is jó)
- 2 db tojás
- 1 mk pirospaprika
- 1 csipet kömény
- 2 csipet só
- 2 csipet őrölt szerecsendió vagy 1 fél db frissen reszelve
A panírozáshoz
- kb. 50 g zsemlemorzsa
Hozzávalók
A főzelékhez
- 400 g mirelit leveles paraj
- 300 ml zöldségalaplé vagy víz
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 ml tejszín
- 30 g vaj
- só, bors
A bélszínrolóhoz (8-10 darabhoz)
- 2 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek libazsír
- 3 púpozott ek zsemlemorzsa
- 350 g darált marhahús (természetesen sertés is jó)
- 2 db tojás
- 1 mk pirospaprika
- 1 csipet kömény
- 2 csipet só
- 2 csipet őrölt szerecsendió vagy 1 fél db frissen reszelve
A panírozáshoz
- kb. 50 g zsemlemorzsa
A bélszínroló elkészítéséhez a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, majd felforrósított serpenyőben a libazsíron megdinszteljük, és félretesszük kicsit lehűlni. A zsemlemorzsát egy aprítógépben minél apróbbra őröljük, majd a darált húst, a tojásokat, a pirospaprikát, a köményt, a sót, a szerecsendiót és a dinsztelt hagymákat is hozzáadjuk, és pépesre zúzzuk, majd lefedve a hűtőbe tesszük pihenni, hogy a morzsa megszívja magát.
A fagyos parajt felöntjük az alaplével, és beletesszük a fokhagymákat is, majd fedő alatt 10-15 percig forraljuk, ezután levesszük a fedőt, és hagyjuk, hogy nagyjából elfője a levét.
Ezután felöntjük a tejszínnel, beletesszük a vajat, sózzuk, borsozzuk, és egy botmixerrel enyhén összepépesítjük. Sűríteni szerintünk ezt a változatot nem szükséges, de ha mégis hígnak találjátok, adjatok hozzá egy evőkanálnyi keményítőt 2 evőkanálnyi vízzel kikeverve, és forraljátok még 5 percig.
A roló befejezéséhez a masszát kivesszük a hűtőből, és vékony rudakat formázunk belőle. Erre a legjobb módszer, ha a kezünket egy kicsit beolajozzuk, így a massza nem fog tapadni, és könnyebben tudjuk majd formázni. Ezután a rudakat simán zsemlemorzsába forgatjuk, és 155-160 fokos olajban erős barnára sütjük. Fontos, hogy legalább 6-7 percig süssük, és ne ijedjünk meg attól, ha sötét színe lesz, hiszen csak a felületén van morzsa, a marhahús pedig sötét színű, mikor megsül. Ezután törlőpapíron leszárítjuk, és már tálalhatjuk is a spenótfőzelékkel.
Ha tetszett a spenótfőzelék házi bélszínrolóval receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!