A cukkinis mac and cheese elkészítéséhez egy lábasban vizet forralunk, és a tésztát al dentére főzzük. A hagymát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben közepes lángon lepirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát is, majd a cukkinit is felcikkezzük, a hagymához dobjuk, és tovább pirítjuk 5-7 percig.
Egy turmixgépbe halmozzuk a friss spenótot, a bazsalikomot, és beleöntjük a tejszínt. A lepirított hagymás cukkinit is beletesszük a turmixba, fűszerezzük sóval, borssal, chilivel és oregánóval, majd krémesre turmixoljuk. Ezután egy nagyobb serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a leszűrt tésztát és a reszelt sajtot, majd közepes lángon addig melegítjük, míg a sajt teljesen felolvad benne.
A tökmagot és a fenyőmagot egy száraz serpenyőben lepirítjuk, és a sajttal összeolvasztott tészta tetejére szórjuk. Frissen fogyasztva a legjobb, de felmelegítve is ugyanazt az élményt nyújtja: krémes, nagyon sajtos és ízekben gazdag.

Elkészítési idő: 35 perc