Hozzávalók
- 1 kg tisztított burgonya
- só
- 100 ml tej
- 1 tk kristálycukor
- 25 g friss élesztő
- 100 g tejföl
- 300 g finomliszt + a nyújtáshoz
- 400 g sertészsír a sütéshez
Zsírban sült krumplis pogácsa
Hozzávalók
- 1 kg tisztított burgonya
- só
- 100 ml tej
- 1 tk kristálycukor
- 25 g friss élesztő
- 100 g tejföl
- 300 g finomliszt + a nyújtáshoz
- 400 g sertészsír a sütéshez
A zsírban sült krumplis pogácsához a megtisztított krumplikat enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, hagyjuk kigőzölögni, ezután krumplinyomóval áttörjük.
A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A felfutott élesztőt a krumpli közepébe öntjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd fokozatosan a lisztet is, és összedolgozzuk. Letakarjuk, és hagyjuk 15 percet pihenni.
Enyhén lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd egy nagyobb, kb. 8 cm-es pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A körök közepébe az ujjunkkal lyukat nyomunk, és ismét hagyjuk 10 percet pihenni.
A zsírt 170 fokra melegítjük, és 2-3 perc alatt megsütjük benne a pogácsák mindkét oldalát.
Konyhai papírtörlőre szedjük őket, majd tetszőlegesen lekvárral és/vagy tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk.
- Elkészítési idő: 20 perc
- Kelesztési idő: 25 perc
Ha tetszett a krumplis pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!