Hozzávalók
- 650 g langyos víz
- 20 g élesztő
- 20 g cukor
- 1 kg pizzaliszt (00-ás liszt) , ha ez nincs, akkor BL-80-as kenyérliszt
- 20 g só
- 1 ek olívaolaj
A villám pizzaszószhoz
- 500 g passzírozott paradicsom (passata)
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott tk szárított oregánó
- 3 ek olívaolaj
A feltéthez
- 1 darab parmezán
- 150 g főtt sonka
- 100 g pármai sonka
- 2 csomag mozzarella
- 1 marék fekete olajbogyó
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 zacskó rukkola
Hozzávalók
- 650 g langyos víz
- 20 g élesztő
- 20 g cukor
- 1 kg pizzaliszt (00-ás liszt) , ha ez nincs, akkor BL-80-as kenyérliszt
- 20 g só
- 1 ek olívaolaj
A villám pizzaszószhoz
- 500 g passzírozott paradicsom (passata)
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott tk szárított oregánó
- 3 ek olívaolaj
A feltéthez
- 1 darab parmezán
- 150 g főtt sonka
- 100 g pármai sonka
- 2 csomag mozzarella
- 1 marék fekete olajbogyó
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 zacskó rukkola
A pizzatésztához a langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. Ennél a receptnél fontosak a mennyiségek, ezért azt javaslom, hogy a vizet is grammra mérjétek ki (ezért adtam meg én is így)! Az egészet elkeverjük, és félrerakjuk 5 percre. Közben a lisztet is kimérjük egy robotgép keverőtáljába (pro tipp: gyakran az 1 kilós liszt valójában csak 960-970 gramm, ilyenkor azt ki kell pótolni!), hozzáadjuk a sót és az olívaolajat, és hozzáöntjük az élesztős-cukros vizet. Először lassan, aztán ha összeállt a tészta, egészen gyors fokozaton dagasztjuk legalább 10, de inkább 15 percig.
A kész tésztát egy kevés olívaolajjal kikent zacskóba dobjuk, elkötjük a zacskót úgy, hogy maradjon benne levegő, és az egészet berakjuk a hűtőbe. Legalább 6 órát kelesztjük, de akár két napot is lehet így tárolni a hűtőben. Felhasználás előtt kivesszük a tésztát, és hagyjuk még a zacskóban legalább 3 órát, hogy teljesen felmelegedjen és kicsit meglágyuljon. Sütés előtt kiborítjuk egy alaposan belisztezett deszkára, lisztes kézzel óvatosan megformázzuk, és 8 egyforma darabra vágjuk. Mindegyik darabból kis gömböket csinálunk, és letakarjuk őket egy nedves konyharuhával.
A pizzaszószhoz egyszerűen befűszerezzük a hozzávalókkal a passatát úgy, hogy jó intenzív íze legyen, és kész is, nem kell főzni!
A nagy kérdés a grill hőmérséklete, erre nem tudok pontos szabályt mondani. Izzítsátok be, és amikor már nem elviselhetetlenül forró, de még nem bírjátok nagyon felette tartani a kezeteket, dobjatok fel a rácsra egy pizzát, és teszteljétek. A menet a következő: egy bucit kicsit szétnyomkodunk a deszkán, majd kézbe véve a szélénél fogva úgy forgatjuk, hogy a saját súlyától kerekre nyúljon. Nem kell ráparázni, mert 1. nem baj, ha nem kerek, 2. egyre jobban fog menni. Locsolunk rá egy kis olívaolajat, elsimítjuk a felületén, és ezzel az olajos felével lefelé rádobjuk a rácsra. Ha van lecsukható fedele a grilleteknek, zárjátok le fél percre. Akkor jó, ha szép hólyagok kezdenek el emelkedni a tészta felszínén, alánézve pedig a grillrács nyomai erősen látszódnak rajta, akár itt-ott kicsit meg is éghet! Ekkor kell olívaolajat locsolni a pizza tetejére, és így megfordítani egy lapáttal.
A sült felére mehet közben a pizzaszósz (kicsit forró lesz, vigyázzatok!), parmezán, sonka, mozzarella, bármilyen feltét, amit szerettek. Ha a másik fele is lepirult, kapjátok le a tűzről, szórjatok rá bazsalikomot, locsoljátok meg egy kis olívaolajjal, és kész is vagytok.
Ha tetszett a tökéletes grillezett pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!