Hozzávalók
A tésztához
- 300 ml meleg víz
- 4 g szárított élesztő
- 40 ml olívaolaj
- 500 g pizzaliszt vagy sima liszt
- 15 g só
- 1 db tojás
A töltelékhez
- 500 g csirkemell
- 2 db babérlevél
- só, bors
- alaplé vagy víz
- 100 g vörös cheddar
- 250 g tejföl
- 1 tk fokhagymapor
- 1 tk vöröshagymapor
- 1 csipet Cayenne-bors
- 1 csipet currypor
Hozzávalók
A tésztához
- 300 ml meleg víz
- 4 g szárított élesztő
- 40 ml olívaolaj
- 500 g pizzaliszt vagy sima liszt
- 15 g só
- 1 db tojás
A töltelékhez
- 500 g csirkemell
- 2 db babérlevél
- só, bors
- alaplé vagy víz
- 100 g vörös cheddar
- 250 g tejföl
- 1 tk fokhagymapor
- 1 tk vöröshagymapor
- 1 csipet Cayenne-bors
- 1 csipet currypor
A kelt tésztához a vízben elkeverjük az élesztőt, beleöntjük az olajat. Hagyjuk egy kicsit állni. A keverőtálba rakjuk a lisztet, és elkezdjük összekeverni az élesztős keverékkel. Ha nagyjából összeállt a tészta, a sót is hozzáadjuk, és az egészet alaposan kidagasztjuk. Lefedjük, és hagyjuk 1 órát kelni.
Közben a csirkemellet nagy darabokra vágjuk, egy lábasba rakjuk a babérlevéllel együtt, borsozzuk, és annyi alaplével vagy vízzel öntjük fel, ami 2 cm-rel ellepi. Ha vizet használtunk, sózzuk meg egy kicsit. Kb. fél órán át főzzük, hogy a hús szálaira essen a főzés után. Ezután kiszedjük és egy villával szálaira szedjük.
A cheddart lereszeljük, és egy gyorsforralóba rajuk a tejföllel, a fokhagyma- és vöröshagymaporral, a Cayenne-borssal és a curryvel. Elkeverjük, összerottyantjuk, majd belerakjuk a csirkét, és elzárjuk.
Ha megkelt a tészta, és a mártogatós is kész, a tésztát egy enyhén lisztezett deszkára borítjuk, majd félretesszük az ¼ részét, a nagyobb részt pedig szép gombóccá gyúrjuk. Kb. 16-18 darab egyenlő gombócot formázunk belőle, és belerakjuk egy olyan serpenyőbe, amit a sütőben is tudunk sütni, egymás mellé, a széléhez. Letakarjuk, és 15 percet állni hagyjuk.
Közben a maradék tésztát vékonyra nyújtjuk, és késsel 2 nagyobb, 1 kisebb háromszög és egy száj formát vágunk belőle. A megkelt tészta közepébe kanalazzuk a sajtos-csirkés mártogatóst, rárakjuk a kivágott tésztarészeket, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje, ez kb. 25 perc. Ha megsült, kivesszük és a serpenyőben tálaljuk.