Hozzávalók
- 250 g méz
- 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék
- 300 g vaj
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 kg finomliszt + a nyújtáshoz
- 2 tk szódabikarbóna
- 300 g világos barna cukor
- 3 db tojás
Az összetapasztáshoz
- 6 ek kristálycukor
Az írókához
- 2 db tojásfehérje
- 400 g porcukor
- 4 tk citromlé
Mézeskalács házikó
Hozzávalók
- 250 g méz
- 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék
- 300 g vaj
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 kg finomliszt + a nyújtáshoz
- 2 tk szódabikarbóna
- 300 g világos barna cukor
- 3 db tojás
Az összetapasztáshoz
- 6 ek kristálycukor
Az írókához
- 2 db tojásfehérje
- 400 g porcukor
- 4 tk citromlé
A mézeskalács házikó elkészítése ugyan igényel egy kis kézügyességet, de aki nem mer, az nem is nyer. 😀
Tészta:
Egy kis lábasba tesszük a mézet és a fűszerkeveréket, és kevergetve addig melegítjük, míg a méz felforr. Hozzáadjuk a vajat, amit hagyunk teljesen elolvadni, majd belereszeljük a narancs héját.
Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával. A cukrot és a tojásokat robotgépben habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk, és váltakozva a habhoz keverjük a lisztet és a mézes keveréket. Nehéz, ragacsos masszát fogunk kapni. Kiszedjük a keverőtálból, fóliába tekerjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, 2 részre osztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Kivágjuk belőle a sablonnak megfelelő méreteket, és tetszőlegesen kis ablakokat, ajtókat a házfalakra. Ha szeretnénk, készíthetünk kéményt is, a leeső és megmaradt darabokat pedig újra összegyúrhatjuk, és szaggathatunk belőle különböző formákat, de akár fóliába csomagolva el is rakhatjuk a tésztát. Hűtőben 1-1,5 hétig, fagyasztóban fél évig is simán eláll.
Amikor kiszaggattuk a formákat, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük a mézeskalácsokat, de vigyázzunk, mert könnyen megégnek!
Díszítés:
Mikor kihűltek, díszíthetjük a házfalakat és a tetőt. Az írókához a tojásfehérjét a porcukorral legalább 5 percig keverjük magas fokozaton, kézi robotgéppel. Hozzáadjuk a citromlevet, ettől fényes és sűrű lesz. Akkor jó, ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy nyomózsákba vagy vastagabb zacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán egy egészen pici lyukat vágunk, és ezzel díszítjük a mézeskalácsokat.
Összeállítás:
Mikor megszáradt a cukormáz, egy serpenyőben kristálycukrot karamellizálunk, és ezzel tapasztjuk össze a házfalakat. Ezzel óvatosan dolgozzunk, mert egyrészt villámgyorsan szárad a karamell, másrészt könnyen égési sérüléseket okozhatunk magunknak. Az első 2-3 házfal széleit mártsuk bele a cukorba, és egyből illesszük őket össze, hogy összetapadjanak, majd egy hurkapálca segítségével, töltsük ki a kimaradt részeket. A háztető széleire gyorsan kerüljön egy kanálnyi cukormáz, és azonnal mehetnek is rá a házra. Pár pillanat alatt megszárad a karamell, és már kész is vagyunk a saját kis mézeskalács házunkkal.
- Előkészítés: 20 perc + egy éjszaka hűtés
- Elkészítés: 30-40 perc
- Sütés: kb. 3 x 10-12 perc
- Díszítés: 50-70 perc
- Összesen: kb. 3 óra és egy éjszaka
Ha tetszett a mézeskalács házikó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!