Hirdetés
Green Kitchen

Diós bejgli

Hozzávalók

2
darab kb. 28 cm-es tekercshez
+

A tésztához

250 g liszt
25 g porcukor
1 csipet só
60 g vaj
50 g sertészsír
4 g friss élesztő
50 ml tej
2 db tojássárgája

A töltelékhez

250 g darált dió
12 g vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
20 g mazsola
20 g kandírozott narancshéj

A töltélek leforrázásához

80 ml tej
100 g cukor
40 g méz
1 tk rumaroma

A kenéshez

1 db tojás
2 db tojásfehérje
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Diós bejgli

Ezt a receptet Zsombor barátomtól kaptam meg, aki megszámlálhatatlanul sok diós bejglit sütött már életében, így ez egy jól bevált verzió, bátran próbáld ki te is! Ne lepődjetek meg az élesztő mennyiségétől, a bejglitésztához elég lesz!
Kipróbáltam, jóóó lett!
37
Hirdetés

Hozzávalók

2
darab kb. 28 cm-es tekercshez
+

A tésztához

250 g liszt
25 g porcukor
1 csipet só
60 g vaj
50 g sertészsír
4 g friss élesztő
50 ml tej
2 db tojássárgája

A töltelékhez

250 g darált dió
12 g vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
20 g mazsola
20 g kandírozott narancshéj

A töltélek leforrázásához

80 ml tej
100 g cukor
40 g méz
1 tk rumaroma

A kenéshez

1 db tojás
2 db tojásfehérje
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A TÉSZTA:

A tészta elkészítéséhez a lisztet összekeverjük a porcukorral, a sóval, és elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt. A cél az, hogy morzsalékos állagot kapjunk. Az élesztőt elmorzsoljuk a tejben, belekeverjük a tojássárgáját (a fehérjét ne dobjuk el, jó lesz a kenéshez), majd a lisztes keverékhez adjuk, és összedolgozzuk. Nem kell vele túl sokat foglalkozni, hamar egynemű lesz. A tésztát kettéválasztjuk – mérleggel biztosabb a dolog, mi 2 x 240 grammosra osztottuk. A két tésztaadagot gömbölyűre formázzuk, és frissentartó fóliával lefedve a hűtőbe tesszük egy órára.

TÖLTELÉK:

A töltelékhez összekeverjük a diót, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a citrom- és narancshéjat, és hozzáadjuk az apróra vágott mazsolát is, amit így még azok is el tudnak fogadni, akik nem szeretik. Belekeverjük a kandírozott narancshéjat is – amit ha nem tudtok beszerezni, nyugodtan elhagyhatjátok. 

A tejet egy kis lábasba öntjük, majd a cukorral és a mézzel együtt felforraljuk, ráöntjük a diós töltelékre, és összekeverjük. A cél, hogy gyurmázható állagot kapjunk. A masszát lefedjük, és hűtőbe tesszük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, és két, kb. 30 cm széles, 20 cm hosszú téglalapot nyújtunk belőlük.

A tölteléket is kivesszük a hűtőből, elfelezzük, és két frissentartó fólia között két, kb. 28 x 18 cm-es téglalapot formázunk belőle. Lehúzzuk róluk az egyik fóliát, és fejjel lefelé a két tészta közepére borítjuk. A tészták kétoldali széleit behajtogatjuk a töltelék magasságáig, és feltekerjük. Egy villával mélyen megszurkáljuk, majd megkenjük a felületüket egy enyhén felvert tojással. Hűvös helyre tesszük a rudakat, és hagyjuk, hogy a tojásréteg rászáradjon. Ezután a megmaradt és félretett fehérjét is kicsit felkeverjük, és megkenjük vele a bejglik tetejét, majd újra hagyjuk, hogy rászáradjon. Ez a mozzanat teszi márványossá a bejgli felszínét sütés közben.

SÜTÉS:

A rudakat 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre. Az idő letelte után forgatunk egyet a tepsin, és további 10-15 percre visszatesszük, de csak 185 fokon. Felvágás előtt hagyjuk, hogy lehűljön, mert melegen nagyon morzsálódik.

diós bejgli
Diós bejgli

Ha tetszett a diós bejgli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások