Karácsonyi desszertek

Flódni-bejgli

Flódni-bejgli

Hozzávalók
A tésztához
75 ml
tej
25 g
porcukor
10 g
vaníliás cukor
5 g
friss élesztő
225 g
liszt
1 csipet
1 db
citrom reszelt héja
75 g
szoba-hőmérsékletű vaj
25 g
libazsír
1 csapott ek
tejföl
1 db
tojássárgája
1 db
tojás a kenéshez
A máktöltelékhez
130 g
darált mák
70 g
cukor
1 db
citrom reszelt héja
2 ek
méz
5 g
vaníliás cukor
70 ml
víz
A diótöltelékhez
180 g
darált dió
80 g
cukor
50 ml
víz
1 db
narancs reszelt héja
1 db
citrom reszelt héja
1 ek
méz
Az almatöltelékhez
450 g
alma
1 ek
méz
1 mk
őrölt fahéj
50 ml
fehérbor
4 - 5 ek
darált háztartási keksz
0.5 db
citrom reszelt héja

Elkészítés

Külön-külön is két remek süteményről beszélhetünk a flódni és a bejgli esetén: mutatom, hogyan tudjátok egyesíteni őket!

A BEJGLITÉSZTA:

A tejet megmelegítjük, beleszórjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy nagyobb tálban összekeverjük a sóval és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, valamint az élesztős tejet, és sima tésztává dolgozzuk. Két részre osztjuk, gombócot formázunk belőle, letakarjuk fóliával és felhasználásig hűtőbe tesszük. 

TÖLTELÉK:

A mák- és diótöltelék hozzávalóit 1-1 lábasban, 4-5 perc alatt összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Az almatöltelékhez a gyümölcsöket meghámozzuk, kivágjuk a magházait és lereszeljük. Egy lábasban a többi hozzávalóval együtt összefőzzük, ha túl lágynak tűnne, még pároljuk kicsit tovább, vagy keverjünk hozzá plusz 1-2 ek darált kekszet. 

ÖSSZEÁLLÍTÁS:

Amikor kihűltek a töltelékek, kivesszük a tésztagombócokat a hűtőből, és lisztezett deszkán mindkettőt 32 x 20 cm-esre nyújtjuk. Mindkét tésztánál a 32 cm-es oldal alsó részének kb. ⅓-áig kenjük a máktölteléket, úgy, hogy a két szélső oldalnál és a fenti hosszabbik oldalnál hagyjunk ki kb. 1,5 cm-t. Ezután jön a dió-, majd az almatöltelék. A két oldalánál behajtjuk a tésztát, majd feltekerjük, és sütőpapíros tepsire rakjuk őket. Megszurkáljuk villával a tetejüket, és lekenjük tojássárgájával, majd hideg helyre rakjuk addig, amíg megszárad a kenés. Ezután lekenjük tojásfehérjével, és ilyenkor rakhatunk a tetejére díszítésként egész mák- és/vagy diószemeket.

Megvárjuk, amíg a fehérjés lekenés is megszárad, majd először 200 fokra előmelegített (alsó-felső sütés) sütőbe toljuk 15 percre, utána pedig 185 fokon sütjük további 10 percig. HA kibírjátok, érdemes legalább pár órán át pihentetni, hogy teljesen ki tudjon hűlni! :)

flódni bejgli
Flódni-bejgli

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

www.streetkitchen.hu

Mondanám, hogy ne szívassátok magatokat ezzel a bejglivel, mert látszólag a tészta plusz a 3 krém bekeverése elég macerásnak tűnik, DE nem az! Pikk-pakk megvannak a töltelékek, a tészta sem igényel sok babusgatást, a végeredmény pedig egy intenzív, 3-féle ízű, puha, szaftos bejgli. :)

Hozzávalók

2 rúd bejglihez
A tésztához
75 ml
tej
25 g
porcukor
10 g
vaníliás cukor
5 g
friss élesztő
225 g
liszt
1 csipet
1 db
citrom reszelt héja
75 g
szoba-hőmérsékletű vaj
25 g
libazsír
1 csapott ek
tejföl
1 db
tojássárgája
1 db
tojás a kenéshez
A máktöltelékhez
130 g
darált mák
70 g
cukor
1 db
citrom reszelt héja
2 ek
méz
5 g
vaníliás cukor
70 ml
víz
A diótöltelékhez
180 g
darált dió
80 g
cukor
50 ml
víz
1 db
narancs reszelt héja
1 db
citrom reszelt héja
1 ek
méz
Az almatöltelékhez
450 g
alma
1 ek
méz
1 mk
őrölt fahéj
50 ml
fehérbor
4 - 5 ek
darált háztartási keksz
0.5 db
citrom reszelt héja

Külön-külön is két remek süteményről beszélhetünk a flódni és a bejgli esetén: mutatom, hogyan tudjátok egyesíteni őket!

A BEJGLITÉSZTA:

A tejet megmelegítjük, beleszórjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy nagyobb tálban összekeverjük a sóval és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, valamint az élesztős tejet, és sima tésztává dolgozzuk. Két részre osztjuk, gombócot formázunk belőle, letakarjuk fóliával és felhasználásig hűtőbe tesszük. 

TÖLTELÉK:

A mák- és diótöltelék hozzávalóit 1-1 lábasban, 4-5 perc alatt összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Az almatöltelékhez a gyümölcsöket meghámozzuk, kivágjuk a magházait és lereszeljük. Egy lábasban a többi hozzávalóval együtt összefőzzük, ha túl lágynak tűnne, még pároljuk kicsit tovább, vagy keverjünk hozzá plusz 1-2 ek darált kekszet. 

ÖSSZEÁLLÍTÁS:

Amikor kihűltek a töltelékek, kivesszük a tésztagombócokat a hűtőből, és lisztezett deszkán mindkettőt 32 x 20 cm-esre nyújtjuk. Mindkét tésztánál a 32 cm-es oldal alsó részének kb. ⅓-áig kenjük a máktölteléket, úgy, hogy a két szélső oldalnál és a fenti hosszabbik oldalnál hagyjunk ki kb. 1,5 cm-t. Ezután jön a dió-, majd az almatöltelék. A két oldalánál behajtjuk a tésztát, majd feltekerjük, és sütőpapíros tepsire rakjuk őket. Megszurkáljuk villával a tetejüket, és lekenjük tojássárgájával, majd hideg helyre rakjuk addig, amíg megszárad a kenés. Ezután lekenjük tojásfehérjével, és ilyenkor rakhatunk a tetejére díszítésként egész mák- és/vagy diószemeket.

Megvárjuk, amíg a fehérjés lekenés is megszárad, majd először 200 fokra előmelegített (alsó-felső sütés) sütőbe toljuk 15 percre, utána pedig 185 fokon sütjük további 10 percig. HA kibírjátok, érdemes legalább pár órán át pihentetni, hogy teljesen ki tudjon hűlni! :)

flódni bejgli
Flódni-bejgli

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

Ha tetszett a Flódni-bejgli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept