A karácsonyi rovat támogatója a
Hozzávalók
A diós töltelékhez
- 20 g dióbél a díszítéshez
- 80 ml száraz fehérbor
- 50 g porcukor
- 50 g mazsola
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 25 g sárgabaracklekvár
- 1 csomag vaníliás cukor (8 g)
- 100 g darált dió
- 40 g édes morzsa (kekszmorzsa)
A mákos töltelékhez
- 100 ml száraz fehérbor
- 50 g porcukor
- 50 g kandírozott narancshéj
- 25 g narancslekvár
- 1 csomag vaníliás cukor (8 g)
- 120 g darált mák
- 30 g édes morzsa (kekszmorzsa)
A tésztához
- 80 ml tej
- 50 g porcukor
- 10 g friss élesztő
- 2 db tojássárgája
- 400 g liszt
- 1 csipet só
- 120 g hideg vaj
- 30 g libazsír
- 1 db tojás a lekenéshez
A karácsonyi rovat támogatója a
A karácsonyi rovat támogatója a
Hozzávalók
A diós töltelékhez
- 20 g dióbél a díszítéshez
- 80 ml száraz fehérbor
- 50 g porcukor
- 50 g mazsola
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 25 g sárgabaracklekvár
- 1 csomag vaníliás cukor (8 g)
- 100 g darált dió
- 40 g édes morzsa (kekszmorzsa)
A mákos töltelékhez
- 100 ml száraz fehérbor
- 50 g porcukor
- 50 g kandírozott narancshéj
- 25 g narancslekvár
- 1 csomag vaníliás cukor (8 g)
- 120 g darált mák
- 30 g édes morzsa (kekszmorzsa)
A tésztához
- 80 ml tej
- 50 g porcukor
- 10 g friss élesztő
- 2 db tojássárgája
- 400 g liszt
- 1 csipet só
- 120 g hideg vaj
- 30 g libazsír
- 1 db tojás a lekenéshez
A mákos és a diós bejgli elkészítésénél a legfontosabb, hogy minden hozzávalót gondosan kimérünk, a vajat pedig a felhasználásig hűtőben tartjuk.
A diós töltelék
A diós töltelék elkészítéséhez a dióból 4-5 szemet félrerakunk későbbi felhasználásra, a többit pedig felaprítjuk. A fehérbort egy gyorsforralóba öntjük, hozzáadjuk a porcukrot, a mazsolát, a fűszerkeveréket, a baracklekvárt, a vaníliás cukrot, és összeforraljuk. A darált diót összekeverjük az édes morzsával, beletesszük az aprított diót is, és a felforralt boros alaphoz keverjük, majd félretesszük kihűlni.
A mákos töltelék
A mákos töltelékhez a bort összeforraljuk a porcukorral, a narancshéjjal, a narancslekvárral és a vaníliás cukorral, és hozzáadjuk az édes morzsával elkevert darált mákot. Összekeverjük, majd félretesszük kihűlni.
A bejgli tésztája
A tésztához a tejbe szórunk egy kevés porcukrot a kimért mennyiségből, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverjük a tojássárgáját, és kis időre félretesszük. A lisztet összekeverjük a maradék porcukorral és a sóval, majd a hideg vajat megforgatjuk benne, és nagy lyukú reszelőn belereszeljük úgy, hogy közben többször a lisztbe forgatjuk.
Elkezdjük összedolgozni dagasztógéppel vagy gép hiányában, hogy ne olvadjon el a vaj, kézzel csakis gyorsan összedolgozzuk, közben hozzáadjuk a libazsírt és a tojásos keveréket is. A jól összegyúrt tésztát kétfelé osztjuk, és fóliába tekerve hűtőbe tesszük kb. 1 órára, de akár 24 órára is félretehetjük.
Összeállítás és a trükk
Az összeállításhoz a tésztákat kicsit kivesszük a hűtőből, hogy nyújtható állagúra “melegedjen”. A deszkát belisztezzük, majd kb. 3 mm vastagra és 35 x 35 cm méretűre nyújtjuk a tésztákat. A diós és a mákos tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajtuk úgy, hogy minden szélén 2-2,5 cm-t üresen hagyunk.
A jobb és bal oldalt a töltelékre hajtjuk, ezzel kialakul a bejgli hossza. A magunkhoz közeli fedetlen részen elhelyezünk egy fapálcát, és erre egyenletesen feltekerjük az egész tésztát.
Igyekezzünk, hogy a tészta egyenletesen szoros, az alja pedig töltetlen, sima réteg legyen.
A fapálcára a továbbiakban nincs is szükség, óvatosan megtekerve kihúzzuk a bejgli közepéből. A helyén kialakult rés hasznos lehet a sütés alatti térfogatnövekedés miatt, így ezzel is csökkenthetjük a repedés kialakulását.
A lekenéshez a szétválasztott tojás sárgáját használjuk először. Egyenletesen átkenjük, majd hideg helyre tesszük száradni. Amikor már nem tapad az ujjunkhoz a kenés (kb. 1 óra), ezt a sárgájás lakkozást még egyszer elvégezzük. Ha megszáradt, lekenjük a fehérjével is, majd kötőtűvel vagy nyárssal több helyen átszúrjuk a tésztát, hogy a távozó gőzök itt találjanak utat maguknak. A diós bejgli tetejét a félretett dióval díszítjük, a mákosat pedig megszórhatjuk kevés egész mákkal, végül sütés előtt a fehérjés kenést is hagyjuk megszáradni szobahőmérsékleten (kb. 1 óra).
Sütés
180 fokra előmelegített, alsó-felső üzemű sütőben kb. 40 percig sütjük. Ha sütés közben esetleg megrepedne, a még szinte forró bejglit 2 réteg alufóliára tesszük, és szorosan feltekerjük, majd így hagyjuk teljesen kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel.
Elkészítési idő: kb. 120 perc + 180 perc pihentetés
Ha tetszett a mákos és a diós bejgli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!