Hozzávalók
A kacsához
- 4 db kacsacomb
- 800 g kacsazsír
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 db babérlevél
- 4 ág kakukkfű
- 4 ág friss rozmaring
- 1 db narancs héja
A káposztához
- 1 fej lila hagyma (100 g/fej)
- 100 g vaj
- só, bors
- 4 ek méz
- 1 fej lila káposzta
- só, bors
- 1 mk őrölt rozmaring
- 3 cm gyömbér
- 0.25 db szerecsendió
- 1 mk őrölt kömény
- 100 ml vörösbor
- 100 ml portói
- 100 g aszalt szilva
- 50 ml szójaszósz
A narancsos mázhoz
- 2 db narancs leve
- 1 db narancs reszelt héja
- 2 ek méz
- 1 ½ ek szójaszósz
- 1 mk őrölt rozmaring
- 0.25 db szerecsendió
Karácsonyi kacsa aszalt szilvás lila káposztával
Hozzávalók
A kacsához
- 4 db kacsacomb
- 800 g kacsazsír
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 db babérlevél
- 4 ág kakukkfű
- 4 ág friss rozmaring
- 1 db narancs héja
A káposztához
- 1 fej lila hagyma (100 g/fej)
- 100 g vaj
- só, bors
- 4 ek méz
- 1 fej lila káposzta
- só, bors
- 1 mk őrölt rozmaring
- 3 cm gyömbér
- 0.25 db szerecsendió
- 1 mk őrölt kömény
- 100 ml vörösbor
- 100 ml portói
- 100 g aszalt szilva
- 50 ml szójaszósz
A narancsos mázhoz
- 2 db narancs leve
- 1 db narancs reszelt héja
- 2 ek méz
- 1 ½ ek szójaszósz
- 1 mk őrölt rozmaring
- 0.25 db szerecsendió
A karácsonyi kacsa első lépéseként a kacsacombokat sózzuk, borsozzuk, és egy olyan tepsibe rakjuk, amiben el tudja lepni a zsír.
A kacsazsírt egy gyorsforralóban felolvasztjuk és leöntjük vele a combokat. A narancs héját egy zöldséghámozóval lehúzzuk és a zsírba tesszük. Beledobjuk a fokhagymát, a rozmaringot, a kakukkfüvet és a babérleveleket is, és 120 fokra előmelegített sütőben 2-2,5 órát sütjük.
Ha a kacsa megpuhult, áttesszük egy másik tepsire. A máz hozzávalóit összekeverjük és lekenjük vele a combokat, majd 180 fokra előmelegített sütőben további 20-25 percig sütjük, és közben többször lekenjük a mázzal.
A káposztát megtisztítjuk, a torzsáját kivágjuk, és vékony csíkokra vágjuk. Egy lábosban, közepes lángon felolvasztjuk a vajat és megdinszteljük rajta a felszeletelt lila hagymát, hozzáadjuk a mézet és egy perc után jöhet rá a felaprított káposzta is.
Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a rozmaringot, a reszelt gyömbért és szerecsendiót, és a köményt is. Ráöntjük a vörösbort és a portóit majd fedő alatt pároljuk, és mikor majdnem megpuhult a káposzta, hozzáadjuk a felezett aszalt szilvákat, és a szójaszószt is.
Még pár perc forralás, és kész is vagyunk.
- Elkészítési idő: 50 perc
- Sütési idő: kb 3 óra
Ha tetszett a karácsonyi kacsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
Még több karácsonyi kacsás étel:
Diós rizottó sült, mézes kacsamellkockákkal