Hozzávalók
A töltelékhez
- 2 ek sertészsír
- 1 fej vöröshagyma (200 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 tk őrölt kömény
- 1 ½ ek fűszerpaprika
- 1 kg darált sertéshús
- só
- 2 db tojás
- 300 g rizs
- ½ tk őrölt bors
Az összeállításhoz
- 700 g savanyított fejes káposzta
- 1.3 kg gyalult savanyú káposzta
- 300 g füstölt marhanyelv
- 180 g füstölt kolbász
- 150 g kenyérszalonna
- 2 db csillagánizs
- 2 tk egész kömény
- 1 ek egész bors
- 5 db szegfűszeg
- 2 ek daráltpaprika-krém
- 1 ek sűrített paradicsom
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 ek fűszerpaprika
- só
- 4 db chilipaprika
A tálaláshoz
- 300 g tejföl
- 1 db kovászos cipó
Hozzávalók
A töltelékhez
- 2 ek sertészsír
- 1 fej vöröshagyma (200 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 tk őrölt kömény
- 1 ½ ek fűszerpaprika
- 1 kg darált sertéshús
- só
- 2 db tojás
- 300 g rizs
- ½ tk őrölt bors
Az összeállításhoz
- 700 g savanyított fejes káposzta
- 1.3 kg gyalult savanyú káposzta
- 300 g füstölt marhanyelv
- 180 g füstölt kolbász
- 150 g kenyérszalonna
- 2 db csillagánizs
- 2 tk egész kömény
- 1 ek egész bors
- 5 db szegfűszeg
- 2 ek daráltpaprika-krém
- 1 ek sűrített paradicsom
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 ek fűszerpaprika
- só
- 4 db chilipaprika
A tálaláshoz
- 300 g tejföl
- 1 db kovászos cipó
A karácsonyi töltött káposzta elkészítését a töltelékkel kezdjük. Ehhez 1 evőkanál zsírt melegítünk egy serpenyőben, és közepes hőfokon kb. 5-7 perc alatt megdinszteljük rajta a finomra vágott vörös- és fokhagymát. Hozzáadjuk az őrölt köményt és a fűszerpaprikát, majd ezt a hagymás keveréket a húshoz keverjük. Ha soknak találnánk a hagymát, akkor egy keveset nyugodtan hagyjunk meg, és azt majd a szaftba tegyük bele, ahogy én is csináltam. A töltelékhez hozzákeverjük még a maradék zsírt, a sót, a tojást, a rizst és a borsot, majd alaposan összedolgozzuk.
A káposztalevelek töltése:
A káposztalevelek vastagabb szárait kivágjuk, majd a levelekbe töltjük a gombócokat. Én kb. 100 grammos gombócokat csináltam. A töltésnél fontos, hogy a szárral merőlegesen tekerjük bele a levélbe a gombócokat és szárral párhuzamos oldalakat tömködjük be a töltelékbe. Ha esetleg maradt meg levél, azt vékonyan felszeleteljük, ezzel kiegészítve a gyalult káposztánkat.
A karácsonyi töltött káposzta összeállítása:
A lábas alját kibéleljük egy adag savanyú káposztával, amit az ízlésünkre bízva eldönthetjük, hogy átmosunk-e vagy sem. Ha szeretjük a pikáns, kissé savanykás ízeket, akkor ne mossuk át, vagy csak éppen hogy. Én nem mostam ki a káposztát. A gyalult káposztás rétegre jöhet egy adag töltelék, majd a nyelvből pár szelet, a kolbászból is teszünk pár karikával és a szalonnából is helyezhetünk el pár szeletet erre a rétegre. Igazából nincs szabály, ránk van bízva, hogy melyik rétegbe mennyi és milyen hús, illetve fűszer kerül. A lényeg az, hogy arányosan oszlassuk el és a végére minden hozzávaló a lábasba kerüljön.
Felöntjük annyi vízzel, ami éppen, hogy ellepi, majd amikor forr, a tetejére kanalazzuk a daráltpaprika-krémet, a sűrített paradicsomot, beletesszük a fokhagymagerezdeket, megszórjuk a fűszerpaprikával, sózzuk és teszünk bele pár chilipaprikát. (Nem kell félni, ezt nem főzzük szét, csak megfőzzük, ezáltal a tálalásnál mindenki maga beállíthatja vele a kívánt erősséget.) Közepes hőfokon, félig lefedve 1,5 órát főzzük. Amikor elkészült a karácsonyi töltött káposzta, tányérba szedjük, és tejföllel, valamint friss kenyérrel tálaljuk.
- Elkészítési idő: 3 óra
Ha tetszett a karácsonyi töltött káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!