A hortobágyi töltött káposzta töltelékéhez a csirkecombfiléket nagy darabokra vágjuk. Az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és paprikát kevés sóval és borssal. Rárakjuk a sűrített paradicsomot, és lepirítjuk vele. Belekeverjük a kétféle pirospaprikát és az őrölt köményt, majd felöntjük egy kevés vízzel. Ezt addig ismételjük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Mehet bele a hús, és annyi víz, amennyi éppen ellepi, majd az egészet puhára főzzük.
A főtt húst aprítógépben lezúzzuk 2-3 evőkanál szafttal, a visszamaradt szaftot pedig leturmixoljuk, majd hőkiegyenlítés után behabarjuk a tejföllel.
A káposztát félbevágjuk, és enyhén lobogó, sós vízben elkezdjük főzni. Amikor a külső levelek már teljesen puhák, szépen lefejtjük őket, és ha még rajta van a torzsa, azt kivágjuk. 10-12 puha levélre van szükségünk, ezért ha még kell, dobjuk vissza őket a vízbe, hogy megpuhuljanak.
A leveleket megtöltjük a húsos töltelékkel, feltekerjük, és a mártással, illetve ízlés szerint tejföllel tálaljuk.
- Elkészítési idő: kb. 60 perc
