Hozzávalók
A kacsához
- 4 db egész kacsacomb (kb. 180 g / db)
- só, bors
- 3 db alma (kb. 400 g)
- 1 fej fokhagyma
- 1 ág rozmaring
- 1.2 kg kacsazsír
A réteshez
- 2 - 3 ek cukor
- 700 g lila káposzta
- só, bors
- ½ mk őrölt kömény
- 150 ml vörösbor
- 2 - 3 ek balzsamecet
- 4 db réteslap
- 1 db tojás a kenéshez
- 1 ek zsemlemorzsa
A mártáshoz
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej hagyma
- 2 szál szárzeller
- 2 - 3 gerezd fokhagyma
- 300 ml alaplé
- 100 ml vörösbor
- só, bors
- 1 tk keményítő
Hozzávalók
A kacsához
- 4 db egész kacsacomb (kb. 180 g / db)
- só, bors
- 3 db alma (kb. 400 g)
- 1 fej fokhagyma
- 1 ág rozmaring
- 1.2 kg kacsazsír
A réteshez
- 2 - 3 ek cukor
- 700 g lila káposzta
- só, bors
- ½ mk őrölt kömény
- 150 ml vörösbor
- 2 - 3 ek balzsamecet
- 4 db réteslap
- 1 db tojás a kenéshez
- 1 ek zsemlemorzsa
A mártáshoz
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej hagyma
- 2 szál szárzeller
- 2 - 3 gerezd fokhagyma
- 300 ml alaplé
- 100 ml vörösbor
- só, bors
- 1 tk keményítő
A konfitált kacsacomb elkészítéséhez a kacsacombokat erősen sózzuk, borsozzuk, majd egy sütőtálba tesszük a negyedekbe vágott almával, a felezett fokhagymával, a rozmaringgal, majd beletesszük a tepsibe a zsírt is. Annyi zsírt használunk, hogy ha elolvad, ellepje a húst, és 100 fokra előmelegített sütőbe tesszük 6 órára.
Míg konfitálódik a hús, előkészítjük a rétest. A cukrot megkaramellizáljuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt káposztát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel, 2-3 percig karamellizáljuk, majd felöntjük a vörösborral, és 2-3 percig forraljuk. Ekkor elkezdjük felönteni a káposztát vízzel, kb. 100 ml vizet adunk a káposztához, ezt egészen addig ismételjük, amíg a káposzta meg nem párolódik, ez kb. 30 perc.
Mikor puha a káposzta, hozzáadjuk a balzsamecetet, és lekapcsoljuk a tűzhelyet. Akkor fogjuk betölteni a rétest, amikor a kacsa már kijött a sütőből. Amikor letelt az idő, és a hús szinte leomlik a csontról, leöntjük a zsírt a kacsáról (leszűrve tegyük el, mert ezt még 4-5 alkalommal nyugodtan felhasználhatjuk, így nem megy kárba, és egyre koncentráltabb lesz az íze). Bőrös oldalával felfelé visszatesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. Végül átkapcsoljuk a sütőt grill fokozatra, és 3-5 perc alatt kissé meggrillezzük a kacsa bőrös oldalát.
Egy réteslapot kiterítünk, kiveszünk 1-2 kanálnyit a kacsa zsírjából, és meglocsoljuk vele a réteslapot. Jöhet a következő lap, ismét a zsír, és ezt az összes lappal megcsináljuk. Az utolsó rétegre szórunk egy kevés zsemlemorzsát. A káposztát lecsepegtetjük, és a réteslap hozzánk közelebb eső részén eloszlatjuk egy sávban. Feltekerjük a rétest, lekenjük enyhén felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Szép aranyló színt kell kapjon a rétes.
Mártás
A mártáshoz a megpucolt zöldségeket szárazon egy lábasba tesszük, és erős lángon 4-5 perc alatt kissé megkaramellizáljuk. Ekkor felöntjük az alaplével és a vörösborral, sózzuk, borsozzuk, majd szintén erős lángon 15 percig rotyogtatjuk. Leszűrjük, kissé kinyomkodjuk a zöldségeket, és a levet visszaöntjük a lábasba. A keményítőt 3-4 evőkanál vízben kikeverjük, és a mártáshoz adjuk, 1-2 perc alatt összeforraljuk, és levesszük a tűzről.
Tálalás
A rétest felszeleteljük, és a tányérra helyezzük a combbal. Teszünk mellé egy gerezd konfitált almát is, és meglocsoljuk a mártással.
Elkészítési idő: 410 perc
Ha tetszett a konfitált kacsacomb káposztás rétessel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!