Hozzávalók
- 75 g tej (2,8%-os)
- 15 g friss élesztő
- 180 g liszt
- ½ db tojás
- ½ db tojássárgája a lekenéshez
- 25 g nádcukor vagy barna cukor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 0.25 tk só
- 30 g olvasztott vaj
A töltelékhez
- 150 g ricotta
- 50 g mascarpone
- 2 ek baracklekvár
- 1 csipet vaníliaőrlemény
- 70 g friss barack (kajszi vagy nektarin - hámozva, magozva)
Hozzávalók
- 75 g tej (2,8%-os)
- 15 g friss élesztő
- 180 g liszt
- ½ db tojás
- ½ db tojássárgája a lekenéshez
- 25 g nádcukor vagy barna cukor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 0.25 tk só
- 30 g olvasztott vaj
A töltelékhez
- 150 g ricotta
- 50 g mascarpone
- 2 ek baracklekvár
- 1 csipet vaníliaőrlemény
- 70 g friss barack (kajszi vagy nektarin - hámozva, magozva)
A langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd összeállítjuk a barackos-ricottás csiga tésztáját: a lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a tojást, a cukrot, az élesztős tejet, a fahéjat és a sót. Ha összeállt, apránként hozzáadjuk a vajat is. Kézzel dagasztjuk 5-8 percig, amíg sima, pufi tésztát nem kapunk, majd 1 órát lefedve kelni hagyjuk. Ha van dagasztógépünk, abban is elkészíthetjük a tésztát.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket: a ricottát, a mascarponét, a lekvárt és a vaníliát kézi mixerrel habosra keverjük. Ezután óvatosan beleforgatjuk az apróra vágott gyümölcsdarabokat, és hűtőben hagyjuk kihűlni a masszát.
A megkelt tésztát 1-1,5 cm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk kissé lisztezett felületen. Megkenjük a masszával, és a széleit behajtogatjuk, így tekerjük fel a hosszabbik oldalánál. 3 cm széles darabokra vágjuk, szorosan egymás mellé helyezzük a tepsin, majd ismét kelesztjük őket 30 percig. Kelesztés után vékonyan megkenjük a csigákat a tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 perc alatt készre sütjük. Sütés után hagyjuk legalább szobahőmérsékletűre hűlni, forró lehet a belseje!
- Előkészítési idő: 120 perc
- Sütési idő: 25 perc
- Összesen: 145 perc
Tápanyagok szempontjából a kicsiknek az a jó desszert, amelyben van tejtermék vagy gyümölcs a cukor mellett. Ebben a csigában van tejtermék és friss gyümölcs, kalcium-, fehérje- és rosttartalma kiváló.
TIPP: Ricotta helyett használható krémes túró, barack helyett cseresznye, meggy, banán, áfonya, málna, stb. Szobahőmérsékleten néhány óráig eláll, mivel ricottát tartalmaz, ezért hosszabb időn át (max. 1-2 nap) hűtve tároljuk.
Ha tetszett a barackos-ricottás csiga receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!