Hozzávalók

1
főre
+
50 g vassal dúsított baba gabonapor (vagy babakeksz porrá őrölve)
150 ml babavíz
40 g mangóhús
30 g görög joghurt
1 tk biomandarin- vagy -narancslé (elhagyható)
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:

Hirdetés

Joghurtos-kekszes mangópüré

2 perc alatt elkészíthető finomság a babának, izgalmas ízvilággal, hőkezelés nélkül, frissen!
Kipróbáltam, jóóó lett!
1
Hirdetés

Hozzávalók

1
főre
+
50 g vassal dúsított baba gabonapor (vagy babakeksz porrá őrölve)
150 ml babavíz
40 g mangóhús
30 g görög joghurt
1 tk biomandarin- vagy -narancslé (elhagyható)
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:


Hirdetés

A mangópüréhez a gabonapépet kimérjük, és felöltjük a babavízzel. Jól elkeverjük, és pár percig állni hagyjuk, amíg beszívja a folyadékot.

Felvágjuk a mangót, és a turmixgépbe dobjuk. Melléöntjük a görög joghurtot és egy pici narancslevet, majd teljesen simára pürésítjük.

A mangós mixet elkeverjük a gabonakásával, majd hidegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.

Elkészítés: 15 perc

Joghurtos-kekszes mangópüré

TIPP: A mangó hajlamos megromlani, túlérni, ilyenkor ne kínáljuk a gyerkőcnek. Hámozzuk meg, és ha ecetes szagú, dobjuk ki. Az érett mangó puha, könnyű hámozni, sárga a húsa, és a legjobb, hogy nem igazán kell hőkezelni. Éretlenül is hazavihetjük, ebben az esetben 1-2 egyéb gyümölcs (pl. banán) mellett napokon belül utóérik, megpuhul. Zölden, keményen hasfájást okozhat. 

+ 1: Mangó helyett használhatunk barackot, meggyet vagy körtét is!

Ajánlott életkor:

A hozzátáplálás kezdetétől, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!

Mindig friss pürét tegyünk el a hűtőbe, olyan semmiképpen ne, amelyhez hozzáért a baba szájából a kanál. Lehet az ételből dupla adagot készíteni, és hűtőben tárolni 1-2 napig. 

Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.

(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a baba életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. Ha kiköpi a pürét, azzal nem csak azt fejezi ki, hogy nem ízlik neki (lehet, hogy nem tetszik neki a hőmérséklet vagy az állag, egy reflex is okozhatja stb.). Hagyatkozzunk a jelzéseire, mutatni fogja, ha nem kér többet (pl. elfordul, becsukja a száját, eltolja a kanalat stb.).

A fenti adag 200 g készételre vonatkozik, amely irányadó mennyiség egy 6 hónapos babának. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes baba ennyit fog enni, ez csupán egy kiindulási alap. Ha a baba idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell, készítsünk dupla vagy másfélszeres adagot, és a maradékot rakjuk el későbbre. A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

Ezeket is nézd meg:

Áfonyás-mangós szivárványpüré

Almáspite-muffin és mangóshake

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?