Hozzávalók
A túrófánkhoz
- kb. 50 g aszalt sárgabarack (3 éves kor felett!)
- 1 db tojás
- 40 g barna cukor
- 1 csipet vaníliamag-őrlemény
- ½ db biocitrom
- ½ db bionarancs
- 125 g ricotta
- 110 g liszt
- ½ csomag sütőpor
A málnaszószhoz
- 150 g friss málna
- 100 ml víz
- pár csepp citrom- vagy narancslé
- friss menta
Hozzávalók
A túrófánkhoz
- kb. 50 g aszalt sárgabarack (3 éves kor felett!)
- 1 db tojás
- 40 g barna cukor
- 1 csipet vaníliamag-őrlemény
- ½ db biocitrom
- ½ db bionarancs
- 125 g ricotta
- 110 g liszt
- ½ csomag sütőpor
A málnaszószhoz
- 150 g friss málna
- 100 ml víz
- pár csepp citrom- vagy narancslé
- friss menta
Az aszalt sárgabarackot apró darabokra vágjuk, majd leöntjük annyi forró vízzel, hogy ellepje, majd hagyjuk állni legalább 10 percig.
A tojást szétválasztjuk, először felverjük a fehérjét. A sárgájához keverjük a cukrot, a vaníliát, a citrom és a narancs reszelt héját és a ricottát. Világosra keverjük, majd beleszitáljuk a liszt és a sütőpor keverékét, hozzáadjuk a nagyjából lecsepegtetett sárgabarackdarabokat (egy kevés kerülhet bele a levéből is, ha túl sűrűnek találjuk a masszát), és ezzel is elkeverjük. A tojássárgájás masszába óvatosan beleforgatjuk a habbá vert fehérjét.
A masszát két kanál segítségével sütőpapírral bélelt tepsire kanalazzuk, távolságot hagyva közöttük, kb. 10 db kisebb fánk lesz belőle. 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük őket, majd hagyjuk kihűlni.
Ezalatt elkészítjük a málnaszószt: a málnákat alaposan megmossuk, felöntjük kb. 100 ml vízzel, belefacsarunk egy pici citrom- vagy narancslevet, és 10-15 percig forraljuk. Belecsippentünk pár mentalevelet, majd az egészet leturmixoljuk, és leszűrjük, átpasszírozzuk.
A fánkot hosszúkás darabokra vágjuk, és a kívánt hőmérsékletű szósszal tálaljuk.
- Előkészítési idő: 20 perc
- Sütési idő: kb. 15 perc
- Főzési idő: kb. 10 perc
- Összesen: kb. 45 perc
TIPP:
- A ricottát nyugodtan használjuk a gyerkőc ételeihez, hiszen puha, kellemesen édeskés az íze, és szuper tápanyagforrás.
- Amennyiben kisebb gyerekeknek készítjük, az aszalt gyümölcsöt kihagyhatjuk, mivel könnyen félrenyelhetik a kicsik. Aki nem szereti, egyébként is kihagyhatja, lehet helyette mazsolát vagy bármilyen aszalt gyümölcsöt tenni a sütibe.
- A klasszikus túrófánk olajban sül, ez a verzió pedig a sütőben, így nem tartalmaz annyi felesleges zsiradékot, mégis tápanyagdús és hozza a várt ízt.
Ajánlott életkor:
3 éves kor feletti gyerekeknek, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!
(Megjegyzés az adagokhoz: a gyermeket igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti mennyiség 1 felnőtt és 1 gyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)
A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).
Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.
Ha tetszett a barackos-ricottás csiga receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!