Hozzávalók
A fasírthoz
- 25 g quinoa
- ½ db fehér hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db kisebb piros alma
- ½ db sárgarépa
- 1 ek napraforgóolaj
- 220 g csirkemellfilé
- 1 tk Toscana/olasz fűszerkeverék
- só, bors
A házi ketchuphoz
- 125 g passata
- 1 ek fehérborecet
- 1 ek paradicsompüré
- 1 ek méz (1 éves kor felett)
- só, bors
Hozzávalók
A fasírthoz
- 25 g quinoa
- ½ db fehér hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db kisebb piros alma
- ½ db sárgarépa
- 1 ek napraforgóolaj
- 220 g csirkemellfilé
- 1 tk Toscana/olasz fűszerkeverék
- só, bors
A házi ketchuphoz
- 125 g passata
- 1 ek fehérborecet
- 1 ek paradicsompüré
- 1 ek méz (1 éves kor felett)
- só, bors
A gombócok elkészítése
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A quinoát folyó víz alatt alaposan átöblítjük, bő vízben kb. 20 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni.
A zöldségeket és az almát meghámozzuk, majd lereszeljük.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, beledobjuk a reszelt zöldségeket és almát, az egészet együtt megpirítjuk, majd félretesszük hűlni.
A csirkemellet botmixer segítségével pépesítjük.
A kihűlt quinoát, a pirított zöldségeket és almát, valamint a csirkemellet egy keverőtálba tesszük, és a fűszerek hozzáadásával masszává keverjük. Gombócokat formázunk belőle (lehet hengereket is), és sütőpapírral bélelt tepsire helyezve, folyamatosan át-átforgatva megsütjük őket.
Ketchup elkészítése
Amíg sülnek a gombócok, elkészítjük a ketchupot. Egy serpenyőbe tesszük a passatát, a fehérborecetet, a paradicsompürét és a mézet, és közepes lángon, fedő alatt hevíteni kezdjük. Vigyázat, könnyen odaég, ezért kevergetjük. Amikor már kb. 15 perce fő, sóval és a borssal beállítjuk az ízét, és jól lehűtjük.
Tálalás után hagyjuk, hogy a baba a ketchupba tunkolja a fasírtot!
Tipp:
A fasírtgolyóból készíthetünk dupla, vagy akár tripla adagot, mert nagyon jól fagyasztható nyers állapotban. A fagyasztóban 2 hónapig eláll, és amikor kell, a sütőbe téve ugyanúgy elkészíthető.
A quinoa miatt az étel elegendő szénhidrátot tartalmaz, nem feltétlenül szükséges mellé köret. Az alma fajtájával játszhatunk: lehet édes, de savanykás is.
- Ajánlott életkor: darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak. Egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert, illetve a házi gyermekorvost! A ketchupban lévő méz elhagyható, hiszen mézet a botulizmus veszélye miatt csak 1 éves kor után szabad kínálni a babának.
(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti mennyiség 1 felnőtt és 1 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiség növelendő.)
A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).
Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.