Hozzávalók
A paprikáshoz
- 1 fej hagyma (kb. 140 g)
- 1 db piros kaliforniai vagy kápia paprika (kb. 160 g)
- 1 db paradicsom (kb. 130 g)
- 2 ek olaj
- 2 tk pirospaprika
- 300 ml alaplé vagy víz
- 500 g csirkemellfilé
- só
A töltelékhez
- 300 g maradék csirkehús + 1-2 ek szaft a paprikásból
- 250 g natúr krémsajt
- 200 g reszelt cheddar sajt
- kb. 200 g konzerv vörös bab
- kb. 200 g konzerv csemegekukorica
Az összeállításhoz
- 2 csomag leveles tészta (270 g-os kiszerelés)
- 1 - 2 ek olvasztott vaj
A tálaláshoz
- 6 ek görög joghurt
- zöldfűszer ízlés szerint (pl. petrezselyem, snidling)
Hozzávalók
A paprikáshoz
- 1 fej hagyma (kb. 140 g)
- 1 db piros kaliforniai vagy kápia paprika (kb. 160 g)
- 1 db paradicsom (kb. 130 g)
- 2 ek olaj
- 2 tk pirospaprika
- 300 ml alaplé vagy víz
- 500 g csirkemellfilé
- só
A töltelékhez
- 300 g maradék csirkehús + 1-2 ek szaft a paprikásból
- 250 g natúr krémsajt
- 200 g reszelt cheddar sajt
- kb. 200 g konzerv vörös bab
- kb. 200 g konzerv csemegekukorica
Az összeállításhoz
- 2 csomag leveles tészta (270 g-os kiszerelés)
- 1 - 2 ek olvasztott vaj
A tálaláshoz
- 6 ek görög joghurt
- zöldfűszer ízlés szerint (pl. petrezselyem, snidling)
Először elkészítjük a csirkepaprikást, ha van otthon, ez a lépés kihagyható. A hagymát, a paprikát és a paradicsomot apró darabokra vágjuk. Egy magas falú, felhevített serpenyőben a hagymát megpirítjuk az olajon kb. 1 perc alatt. Megszórjuk pirospaprikával, átkeverjük, majd lehúzzuk a tűzről. Felöntjük alaplével vagy vízzel, annyival, hogy ellepje. Amikor már forr, beletesszük a paprikát, a paradicsomot, a húst, és megsózzuk. Kb. 20 percig közepes lángon, lefedve főzzük.
Amikor már puhák a zöldségek, és a hús átfőtt, akkor a húst kiszedjük egy tányérra. A zöldséges szaftot egyneművé pürésítjük, majd visszatesszük bele a főtt csirkemellet. Beállítjuk az ízeket, ha kell, még sózzuk, és lehűtjük.
A kihűlt paprikás csirkéből kivesszük a húst és 1-2 evőkanál szaftot. Apróra vágjuk, amennyire csak tudjuk, majd egy nagy keverőtálba tesszük. Összekeverjük a sajtkrémmel, a reszelt sajttal, a babbal és a csemegekukoricával, jól elkeverjük, így egy kenhető masszát kapunk.
A leveles tésztát előkészítjük: kiterítjük, és megkenjük olvasztott vajjal. Téglalapokat vágunk belőle, ezek közepére 1-1 evőkanál húsos masszát helyezünk. Eloszlatjuk rajta ügyelve arra, hogy a szélére ne kerüljön, majd összecsippentjük a szélét, és alaposan összenyomjuk.
Amikor a batyuk készen vannak, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Tálaláskor görög joghurtból mártogatóst kínálunk mellé bármilyen zöldfűszerrel ízesítve.
- Előkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 20 perc
- Összesen: 60 perc
Van az úgy, mikor van otthon némi maradék: csirkepaprikás, tokány… Ekkor szuper ez a recept, hiszen a megmaradt ételek (amelyek eddig megfelelően voltak hűtve, tárolva) húsaiból könnyedén elkészíthető.
FONTOS: Ha maradék húsos ételből készíted, a fogás elkészülte után frissen, még aznap fogyasszátok el! Figyelj, hogy ne édes leveles tésztával készítsd!
Ajánlott életkor:
darabos ételt már gond nélkül fogyasztó, 2 évesnél idősebb gyerekeknek, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!
Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.
Ha tetszett a ropogós csirkerudacska receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Ezek a sós falatkák is érdekelhetnek:
Szaftos húsgolyó zöldséges szószban