Hozzávalók
A leveshez
- 1 fej hagyma (kb. 120 g/fej)
- ½ db sárga kaliforniai paprika (kb. 80 g)
- 70 g érett paradicsom
- 1 ek olívaolaj
- 125 g darált pulykacomb
- 2 tk SK TIJUANA fűszerkeverék
- 60 g konzerv paradicsom (polpa di pomodoro)
- kb. 600 ml alaplé
- 100 g babkonzerv (pl. kidney)
- 80 g paradicsomos babkonzerv
- 100 g konzerv kukorica
- 2 ek paradicsompüré
- só, bors
- 1 - 2 tk ketchup
A tetejére
- ½ db avokádó
- 2 ek reszelt cheddar sajt
- 70 g tejföl (kb.)
- 2 - 3 marék tortillachips (háromszög)
Hozzávalók
A leveshez
- 1 fej hagyma (kb. 120 g/fej)
- ½ db sárga kaliforniai paprika (kb. 80 g)
- 70 g érett paradicsom
- 1 ek olívaolaj
- 125 g darált pulykacomb
- 2 tk sk tijuana fűszerkeverék
- 60 g konzerv paradicsom (polpa di pomodoro)
- kb. 600 ml alaplé
- 100 g babkonzerv (pl. kidney)
- 80 g paradicsomos babkonzerv
- 100 g konzerv kukorica
- 2 ek paradicsompüré
- só, bors
- 1 - 2 tk ketchup
A tetejére
- ½ db avokádó
- 2 ek reszelt cheddar sajt
- 70 g tejföl (kb.)
- 2 - 3 marék tortillachips (háromszög)
A taco leves elkészítéséhez a hagymát apró darabokra, a paprikát és a paradicsomot kockákra vágjuk, és egy lábasban, a felhevített olívaolajon megpirítjuk őket. 1-2 perc után beletesszük a húst, megszórjuk a fűszerkeverékkel, jól átkeverjük, hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Amikor forr, belekeverjük a kétféle babot, a kukoricát és a paradicsompürét, majd gyöngyözve forraljuk közepes lángon.
Közben az avokádót nagyobb kockákra vágjuk. Amikor már 20-25 perce főzzük a levest, és a zöldségek és a hús is megpuhult, megkóstoljuk, és beállítjuk az ízét: jöhet a só, ízlés szerint bors és a ketchup. Ezután 1-2 percig még főzzük, majd elkezdjük a tálalást.
A tányérba mindenből gazdagon szedünk egy kevés lével. A tetejére avokádót, reszelt sajtot és tejfölt teszünk ízlés szerint, tortillachipset teszünk köré, és kezdhetjük a kanalazást.
Bár elsőre fura lehet, mégis nagyon finom ez a leves. Az elfogyasztása biztosan tetszeni fog a gyerkőcöknek, nyugodtan hagyd bohóckodni, sőt, csináld vele te is!
Nemcsak szórakoztató, hanem nagyon tápanyagdús is ez az étel. A húsnak és a babnak köszönhetően tele van fehérjével: egy adag akár 15-20 grammot is tartalmazhat (a fehérjeigény 1 éves kor után kb. 1 g/testtömegkilogramm). Tudod, a fehérje hasznos az izmoknak, ez a szervezet egyik építőköve, fontos a gyerekek növekedéséhez, erősödéséhez. Rostdús is ez a fogás, hiszen a bab tele van rosttal, plusz foláttal, B-vitaminnal.
Tipp: Ez a fogás önmagában is teljes értékű, ha ezzel belaktok, a második fogás már nem is szükséges, csak maximum 1-2 falat finomság.
A tortillachipsszel a gyerkőc „kanalazhatja” is a levest!
Ajánlott életkor:
darabos ételt már gond nélkül fogyasztó, 2 évesnél idősebb gyerekeknek, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!
Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.
Ha tetszett a taco leves receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!