Hozzávalók
A lencsepogácsához
- 190 g vörös lencse
- só
- ½ fej fehér hagyma (kb. 200 g / fej)
- 1 szál sárgarépa (kb. 180 g / szál)
- 1 - 2 cm friss gyömbér (kb. 30 g)
- 1 - 2 ek olívaolaj
- 1 tk garam masala
- 1 mk őrölt kömény
- őrölt bors
- 2 db tojás
- 6 - 8 ek zsemlemorzsa (kb. 80 g)
A salátához
- 1 db kígyóuborka (kb. 200 g / db)
- 30 g görög joghurt
- 1 csipet currypor
- só
- 1 mk bio citromlé
Az összeállításhoz
- 10 db mini hambizsemle
- 10 levél jégsaláta
Hozzávalók
A lencsepogácsához
- 190 g vörös lencse
- só
- ½ fej fehér hagyma (kb. 200 g / fej)
- 1 szál sárgarépa (kb. 180 g / szál)
- 1 - 2 cm friss gyömbér (kb. 30 g)
- 1 - 2 ek olívaolaj
- 1 tk garam masala
- 1 mk őrölt kömény
- őrölt bors
- 2 db tojás
- 6 - 8 ek zsemlemorzsa (kb. 80 g)
A salátához
- 1 db kígyóuborka (kb. 200 g / db)
- 30 g görög joghurt
- 1 csipet currypor
- só
- 1 mk bio citromlé
Az összeállításhoz
- 10 db mini hambizsemle
- 10 levél jégsaláta
Lencsepogácsa:
A vega miniburger elkészítéséhez kb. fél liter sós vizet felteszünk forrni, közben alaposan átmossuk a lencsét. Ha forr a víz, beletesszük a lencsét, és kb. 6 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.
A megtisztított hagymát, a répát és a gyömbért egy késes aprítóban lezúzzuk, majd egy serpenyőben olajat hevítünk, és az aprított zöldségeket elkezdjük pirítani. 5-6 perc után megszórjuk a fűszerekkel és egy csipet sóval, majd tovább pirítjuk 2-3 percig, figyelve, nehogy leégjen. Ezután lekapcsoljuk a serpenyő alatt a hőt, és a zöldségekhez keverjük a főtt lencsét.
Összekeverjük, majd fakanállal egy kis mélyedést készítünk a massza szélén, beleütjük a tojásokat, kicsit elkeverjük, majd összekeverjük a masszával. A szilárdságát zsemlemorzsával állítjuk be, annyit teszünk bele, amennyit felvesz.
A masszából gombócokat formázunk a kezünkkel, és korongokká nyomkodjuk, kb. 10 db lesz belőle, majd hűtőbe tesszük legalább 30 percre.
A korongokat a hűtés után egy serpenyőben, kevés olajon, oldalanként 2-3 perc alatt kisütjük.
Saláta:
A salátához az uborkát meghámozzuk, a közepét kikanalazzuk, és apró kockákra vágjuk. Hozzákeverjük a joghurtot, ízesítjük curryporral, sóval és a citromlével, majd jól összekeverjük, és hűtőbe tesszük.
Hamburgerbuci:
Ezt a hamburgerzsemlét elkészítjük annyi módosítással, hogy feleannyi mennyiséget számolunk minden hozzávalóra, és így formázunk a tésztából 10 db mini zsemlét. 4-5 éves kor alatt a tetejéről ajánlott a szezámmagot elhagyni.) A kész hambizsemléket félbevágjuk, majd ugyanabban a serpenyőben, amiben a lencsekorongokat sütöttük, megpirítjuk a vágott felüket.
Összeállítás:
Összeállítjuk a burgert: a pirított zsemlére tesszük a lencsefasírtot, arra az uborkás szószt és a darabokra vágott salátaleveleket, végül a buci tetejét.
TIPP: A lencsefasírtot nyugodtan lefagyaszthatjuk, így 2 hónapig eláll. (Vörös lencsét használunk, hiszen lágyabb íze van, nem kell áztatni és könnyen emészthető.)
Elkészítési idő: kb. 50 perc
Ajánlott életkor:
3 éves kor feletti gyerekeknek, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!
Ha tetszett a vega miniburger receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
(Megjegyzés az adagokhoz: a gyermeket igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 2 felnőtt és 2 gyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)
A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).
Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.