Hozzávalók
- 150 g száraztészta (ajánlott a fusilli)
- 70 g fagyasztott zöldborsó
- 1 ek mag (pl. fenyőmag, napraforgómag)
- 4 levél friss bazsalikom
- 30 g friss bébispenót
- 30 g reszelt parmezán
- 0.25 db kezeletlen/biocitrom leve
- 50 ml olívaolaj (natúr ízű, illatú)
- 1 csipet só (1 éves életkor felett)
Hozzávalók
- 150 g száraztészta (ajánlott a fusilli)
- 70 g fagyasztott zöldborsó
- 1 ek mag (pl. fenyőmag, napraforgómag)
- 4 levél friss bazsalikom
- 30 g friss bébispenót
- 30 g reszelt parmezán
- 0.25 db kezeletlen/biocitrom leve
- 50 ml olívaolaj (natúr ízű, illatú)
- 1 csipet só (1 éves életkor felett)
A tésztát a csomagoláson jelzett idő alatt megfőzzük.
Amíg fő a tészta, egy másik edényben megpároljuk a zöldborsót, kb. 5 perc alatt.
A magvakat mozsárban összetörjük úgy, hogy a kész pesztóban biztosan ne maradjanak darabok, amelyek esetleg félrenyelést okozhatnának.
A közben megpárolódott zöldborsót összeturmixoljuk a friss bazsalikommal, a bébispenóttal, a reszelt parmezánnal, az összetört fenyőmaggal és a citromlével. A turmixolás közben lassan belecsepegtetjük az olívaolajat. 1 éves életkor felett mehet mellé a só is. Teljesen pépes állagot kell elérnünk.
TIPP: A pesztóból készíthetünk dupla, akár tripla adagot is, hűtőben 2-3 napig eláll. Mártogatósnak is kitűnő, akár pirítóssal, jól rágó, idősebb kisgyermekek grissinivel is fogyaszthatják.
A leszűrt tésztához adjuk a pesztót. Ügyelünk arra, hogy a gyermek adagjába kevesebb kerüljön.
AJÁNLOTT ÉLETKOR:
Darabos ételt már fogyasztó babáknak, egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés, stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert illetve a házi gyermekorvost!
TIPP: A babáknak a tésztát ne al dentére főzzük, hanem mindenképpen kicsit készítsük túl. A fusilli tészta formája éppen ideális, megtartja a szószt, mégis könnyen, kézzel ehető. Villát 2 éves életkor alatt nem feltétlen szükséges használni, a gyermek kezének anatómiája miatt általában erre még nem képesek. Hagyjuk őket ezért a darabos ételeket kézzel enni, így megfelelő tapasztalatokat szerezhetnek (szenzoros ingerek) és ügyesedhetnek (finommotorika). Ne törölgessük a (zöld pesztós) száját étkezés közben, főleg ne popsitörlővel (undort, öklendezést válthat ki, próbáljuk csak ki saját magunkon, milyen érzés).
Ha tetszett az turbóerő tészta spenóttal és bazsalikommal receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Figyelem: A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcső gyulladás, stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük keressék fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.
(Megjegyzés az adagokhoz: a kisgyermeket igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint. A fenti adag 1 felnőtt és 1 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiség növelendő. A táplálás jól nyomon követhető a percentilisgörbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (szakember segít ennek kiértékelésében) .