Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Kelkáposztafőzelék sertéspörkölttel

Hozzávalók

4
főre
+

A főzelékhez

750 g krumpli
750 g kelkáposzta
100 g kacsazsír
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 ek liszt
2 tk őrölt kömény
1 tk pirospaprika
1 tk majoranna
só, bors

A pörkölthöz

80 ml olaj
2 fej vöröshagyma
800 g sertéscomb
1 db TV paprika
1 db paradicsom
3 ek pirospaprika
4 gerezd fokhagyma
2 tk őrölt kömény
só, bors
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Kelkáposztafőzelék sertéspörkölttel

A kelkáposztafőzelék a magyar emberek gyerek- és felnőttkorának fontos mérföldköve. Nagyjából két táborra oszlik a nép ennek az ételnek a megítélésekor: azokra, akik nagyon szeretik, és azokra, akikbe alig lehet beleimádkozni egy kanállal. Most mindenkihez szólunk: kezdjétek az alapoknál, és próbáljátok ki ezt a verziót, mert higgyétek el, jó élmény lesz!
Kipróbáltam, jóóó lett!
2
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+

A főzelékhez

750 g krumpli
750 g kelkáposzta
100 g kacsazsír
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 ek liszt
2 tk őrölt kömény
1 tk pirospaprika
1 tk majoranna
só, bors

A pörkölthöz

80 ml olaj
2 fej vöröshagyma
800 g sertéscomb
1 db TV paprika
1 db paradicsom
3 ek pirospaprika
4 gerezd fokhagyma
2 tk őrölt kömény
só, bors
Bevásárlólistához adom

A főzelékhez a hagymát finomra vágjuk, és megpirítjuk a zsíron és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. A lábost félrehúzzuk a lángról, majd beleszórjuk a pirospaprikát. Elkeverjük, és felöntjük egy pohár vízzel, és visszatesszük nagy lángra. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel és a majorannával is. Addig főzzük a paprikás alapot, míg a hagyma megfő, majd hozzáadjuk a felkockázott krumplit, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha felforrt, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott kelkáposztát, és újra vizet öntünk rá, hogy ellepje.  A lisztet csomómentesre keverjük kb. 2 deci vízzel. Amikor a krumpli megfőtt, keverés közben hozzáöntjük a lisztes-vizes keveréket, még kb 5 percig forraljuk.

A pörkölthöz az olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot, megszórjuk a pirospaprikával, alaposan elkeverjük, majd felöntjük egy pohár vízzel. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a köményt és sózzuk, borsozzuk is. Közepes lángon főzve addig pároljuk, míg a hagymás alap elkezd szétfőni. Ezután jöhet bele a nagyobb kockákra vágott hús, amit fehéredésig pirítunk, felöntjük kevés vízzel, amit folyamatosan apránként pótlunk, úgy, hogy mindig csak nagyon kevés folyadék legyen a hús alatt, ami folyamatosan a zsírjára pirul. Így nagyjából 1 liter víz apránkénti hozzáadásával, kb. 45-50 percig főzzük a pörköltet.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások