Hozzávalók
A burgonyagombóchoz
- 600 g burgonya
- 1 db tojás
- 150 g finomliszt
- só, bors
A leveshez
- 4 ek étolaj
- 200 g füstölt kolbász
- 2 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 szál sárgarépa (120 g/szál)
- 2 szál fehérrépa (120 g/szál)
- 1 db zellergumó (250 g)
- 2 ek erős darált paprika
- 2 ek őrölt fűszerpaprika
- 1 konzerv aprított paradicsom (400 g-os kiszerelés)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ½ l alaplé
- só, bors
- 200 g fagyasztott zöldborsó
- 300 ml tejföl
- 1 db citrom leve
A tálaláshoz
- 6 - 8 ek tejföl
Kolbászos-burgonyagombócos leves
Hozzávalók
A burgonyagombóchoz
- 600 g burgonya
- 1 db tojás
- 150 g finomliszt
- só, bors
A leveshez
- 4 ek étolaj
- 200 g füstölt kolbász
- 2 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 szál sárgarépa (120 g/szál)
- 2 szál fehérrépa (120 g/szál)
- 1 db zellergumó (250 g)
- 2 ek erős darált paprika
- 2 ek őrölt fűszerpaprika
- 1 konzerv aprított paradicsom (400 g-os kiszerelés)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ½ l alaplé
- só, bors
- 200 g fagyasztott zöldborsó
- 300 ml tejföl
- 1 db citrom leve
A tálaláshoz
- 6 - 8 ek tejföl
A kolbászos-burgonyagombócos leves elkészítésének első lépése, hogy a burgonyagombócokhoz a burgonyákat megtisztítjuk, apróra vágjuk, és sós, lobogó vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és krumplinyomóval szétnyomkodjuk. Félrerakjuk hűlni, és mikor szoba-hőmérsékletűre hűlt, hozzákeverjük a tojást, a lisztet, sót és borsot. Alaposan elkeverjük, összegyúrjuk, majd diónyi gombócokat formázunk a tésztából, amiket felhasználásig hűtőbe dobunk egy deszkára kipakolva.
A leveshez először kevés olajon, közepes fokozaton lepirítjuk a felkarikázott kolbászt. Mikor kisült a zsírja, hozzádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, és 4-5 percig tovább pirítjuk. Ezután a kétféle répát fél cm-es karikára, a zellergumót pedig 1,5 cm-es kockákra vágjuk, és ezt is hozzádobjuk az alaphoz. 4-5 perc alatt alaposan lepirítjuk, majd mehet hozzá a darált paprika, a fűszerpaprika és az aprított paradicsom. 3-4 percig rotyogtatjuk, majd mehet bele a petrezselyemcsokor spárgával összekötve, és felöntjük az alaplével. Alacsony hőfokon, lassan főzzük a levest, nagyjából 45-50 percig.
Ezután mehet bele a fagyasztott zöldborsó, sózzuk, borsozzuk, és a burgonyagombócokat is beledobjuk. Mikor a gombócok feljöttek a leves tetejére, hozzáadunk egy kevés tejfölt, amit előtte kikeverünk két-három merőkanálnyi levessel, hozzáfacsarjuk egy citrom levét, és 2-3 perc alatt összefőzzük az egészet. Tálaláskor egy kanál tejföllel gazdagítjuk.
- Elkészítési idő: 90 perc
Ha tetszett a kolbászos-burgonyagombócos leves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!