Hozzávalók
- 15 dkg bacon
- 1 szál angol zeller
- 1 fej hagyma
- 10 - 15 db karika jalapeno (nyers lehetőleg, de ha nincs más, konzerv is jó)
- 2 gerezd fokhagyma
- kakukkfű
- 2 - 3 dl világos sör
- ½ l alaplé
- 5 dkg vaj
- 4 ek liszt
- 3 dl főzőtejszín
- 30 dkg jól olvadó sajt
- 1 - 2 db tortilla
Mexikói sajtleves
A cheddar sok mindenbe jó lehet: melegszendvicsre, hamburgerbe, sőt, még fondübe is. Mi most mégis egy őrjítően pikáns levest főztünk belőle, egy kevés sör, jalapeno,és bacon chips hozzáadásával.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hozzávalók
- 15 dkg bacon
- 1 szál angol zeller
- 1 fej hagyma
- 10 - 15 db karika jalapeno (nyers lehetőleg, de ha nincs más, konzerv is jó)
- 2 gerezd fokhagyma
- kakukkfű
- 2 - 3 dl világos sör
- ½ l alaplé
- 5 dkg vaj
- 4 ek liszt
- 3 dl főzőtejszín
- 30 dkg jól olvadó sajt
- 1 - 2 db tortilla
1 – A bacon kockákra vágjuk, és egy nagy lábosban zsírjára sütjük, majd eltávolítjuk
2 – A bacon zsírján a felkockázott angolzellert, vöröshagymát, fokhagymát kicsit megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott nyers, vagy konzerv jalapenot, valamint a kakukkfüvet, és rottyantunk egyet rajta (egy rottyanás = 6-8 perc főzés)
3 – Ráöntünk egy fél üveg világos sört, valamint olyan 4-5 deci alaplét, és visszaforraljuk kábé az egyharmadáig.
4 – A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, majd elkeverjük a liszttel csomómentesen, míg aranybarna nem lesz a rántás.
5 – Ha ez megvan, belekeverjük a levesbe, majd jöhet bele a tejszín és a sajt (bármilyet használhatunk, a lényeg, hogy jól olvadjon). Ha túl sűrű, némi alaplével és sörrel higíthatunk rajta.
6 – Tortillát pirítunk sütőben
7 – Miután a leves újra forrásba jött, gyakorlatilag készen is vagyunk, miután kitálaltuk, további jalapeno-karikákkal, és baconchipsszel díszítjük, valamint tortillát ropogtatunk hozzá.
Hozzászólások