Hozzávalók
A gumbo fűszerkeverékhez
- ½ mk bors
- 1 tk majoranna
- 1 tk cayenne bors
- ½ tk bazsalikom
- 1 tk oregano
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 mk fokhagymapor
- 1 mk vöröshagymapor
A gumbohoz
- 60 ml olaj
- 35 g liszt
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 2 db zellerszár
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 2 gerezd nagyobb fokhagyma
- só
- 2 ek gumbo fűszerkeverék
- 300 g konzerv darabolt paradicsom
- 800 ml zöldségalaplé (vagy víz)
- 150 g kolbász
- 600 g tisztított garnéla
- Tabasco szósz
New Orleans-i Gumbo
Hozzávalók
A gumbo fűszerkeverékhez
- ½ mk bors
- 1 tk majoranna
- 1 tk cayenne bors
- ½ tk bazsalikom
- 1 tk oregano
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 mk fokhagymapor
- 1 mk vöröshagymapor
A gumbohoz
- 60 ml olaj
- 35 g liszt
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 2 db zellerszár
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 2 gerezd nagyobb fokhagyma
- só
- 2 ek gumbo fűszerkeverék
- 300 g konzerv darabolt paradicsom
- 800 ml zöldségalaplé (vagy víz)
- 150 g kolbász
- 600 g tisztított garnéla
- Tabasco szósz
A fűszerkeverék hozzávalóit összekeverjük.
Az olajat egy nagyobb lábasban felforrósítjuk majd rádobjuk a lisztet, mintha rántást készítenénk, annyi különbséggel, hogy állandó kevergetés mellett hagyjuk, hogy a keverék annyira lepiruljon, hogy mogyoróvajhoz hasonló színt kapjon (ez kb. 3-4 percig tartó művelet). Közben kisebb kockákra vágjuk a kaliforniai paprikákat, a zellerszárat, valamint felaprítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Mikor szép aranybarna a „rántásunk” akkor mehet hozzá a paprika, a vöröshagyma, a zellerszár, a só és a fűszerkeverék.
Pár percig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a darabolt paradicsomot és felöntjük az alaplével. Lefedve főzzük 30 percig, majd hozzádobjuk a karikákra vágott kolbászt és a garnélát. Még főzzük 10-15 percig, ízlés szerinti tabasco szósszal pikánssá tesszük, átkeverjük és már tálalhatjuk is. Leginkább a rizs illik hozzá, de bulgurral vagy akár kuszkusszal is nagyon finom.