Hozzávalók
A pacal abálásához
- 1 ½ kg előfőzött, csíkozott marhapacal
- ½ kg velős marhacsont
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 3 db babérlevél
- 1 ek egész fekete bors
- só
A leves alapjához
- 200 g bőrös mangalica-zsírszalonna
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- ½ db zeller (500 g/db)
- 3 szál sárgarépa (150 g/szál)
- 1 db kápia paprika
- 1 db tv-paprika (100 g/db)
- 3 db babérlevél
- 1 tk morzsolt lestyán
- 2 tk tárkony
- 1 tk őrölt kömény
- 1 csokor petrezselyem
- 20 ml tárkonyecet
A habaráshoz
- 300 g tejföl
- 3 db tojássárgája
- 2 ek finomliszt
A tálaláshoz
- 200 g tejföl
Pacalcsorba, ahogy Bürgés Tomi készíti
Hozzávalók
A pacal abálásához
- 1 ½ kg előfőzött, csíkozott marhapacal
- ½ kg velős marhacsont
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 3 db babérlevél
- 1 ek egész fekete bors
- só
A leves alapjához
- 200 g bőrös mangalica-zsírszalonna
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- ½ db zeller (500 g/db)
- 3 szál sárgarépa (150 g/szál)
- 1 db kápia paprika
- 1 db tv-paprika (100 g/db)
- 3 db babérlevél
- 1 tk morzsolt lestyán
- 2 tk tárkony
- 1 tk őrölt kömény
- 1 csokor petrezselyem
- 20 ml tárkonyecet
A habaráshoz
- 300 g tejföl
- 3 db tojássárgája
- 2 ek finomliszt
A tálaláshoz
- 200 g tejföl
A pacalcsorba recept első lépéseként a pacalt többször alaposan átmossuk, majd egy nagyobb lábos vízbe rakjuk a velős csonttal együtt. Hozzáadjuk a fokhagymát és a negyedekre vágott vöröshagymát, valamint a babérlevelet és a borsot is. Alaposan megsózzuk, és alacsonyabb lángon, gyöngyözve puhára főzzük.
A leves alapjához a nagyobb darabokra vágott szalonnának egy lábasban, közepes lángon elkezdjük kipirítani a zsírját. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, és tovább pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt zellert és répát is. Az alapba szórjuk az apró kockákra vágott paprikákat, ezt is lepirítjuk, majd az egészet fűszerezzük babérlevéllel, lestyánnal, tárkonnyal és köménnyel. Felöntjük kb. 1 liter vízzel, és 30 percig közepes lángon főzzük.
A megpuhult pacalt leszűrjük, de az abálólevet félretesszük. A pacalt hozzáadjuk a levesalaphoz, felöntjük újabb 1 liter vízzel és kb. ugyanennyi leszűrt abálólével is.
Újabb 30 percig főzzük, majd besűrítjük a levest.
A tejfölhöz adjuk a tojások sárgáját és két részletben hozzákeverjük a lisztet is. Merünk bele pár merőkanál forró levest, elkeverjük és visszaöntjük a fazékba. Kevergetve újra felforraljuk, végül hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és a tárkonyecetet. A kész levest egy kevés extra tejföllel tálaljuk.
- Elkészítési idő: 2 óra
Ha tetszett a pacalcsorba recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!