Hozzávalók
- 300 g száraz lencse
- 3 ek olaj
- 2 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db burgonya (150 g/db)
- 3 ek füstölt fűszerpaprika
- 6 - 7 db babérlevél
- só, bors
- 850 ml zöldségalaplé
- 3 ek mustár
- 2 ek 10%-os ételecet
- 1 db vegaföl
A réplihez
- 2 ek passata
- só, bors
- 3 ek szójaszósz
- 1 ek juharszirup
- 2 ek füstölt fűszerpaprika
- 2 tk fokhagymapor
- 2 ek étolaj + a sütéshez
- 6 szál sárgarépa (150 g/szál)
Vegán lencsefőzelék
Hozzávalók
- 300 g száraz lencse
- 3 ek olaj
- 2 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db burgonya (150 g/db)
- 3 ek füstölt fűszerpaprika
- 6 - 7 db babérlevél
- só, bors
- 850 ml zöldségalaplé
- 3 ek mustár
- 2 ek 10%-os ételecet
- 1 db vegaföl
A réplihez
- 2 ek passata
- só, bors
- 3 ek szójaszósz
- 1 ek juharszirup
- 2 ek füstölt fűszerpaprika
- 2 tk fokhagymapor
- 2 ek étolaj + a sütéshez
- 6 szál sárgarépa (150 g/szál)
A vegán lencsefőzelék elkészítéséhez a lencsét bő vízbe áztatjuk minimum 3-4 órára.
Egy lábasban olajat hevítünk és alaposan lepirítjuk benne a finomra aprított vöröshagymát. Hozzádobjuk a zúzott fokhagymát és a megtisztított, majd 1,5 cm-es darabokra felkockázott burgonyát is. Alaposan lepirítjuk az alapunkat.
Mikor a hagyma megdinsztelődött és a burgonya kissé megpirult, félrehúzzuk a lábast, megszórjuk füstölt fűszerpaprikával, majd mehet bele a babérlevél, só és bors. Elkeverjük, és hozzáadjuk a leszűrt lencsét. Végül felöntjük az alaplével és addig főzzük, míg a lencse teljesen megpuhul.
A réplikhez a passatát, sót, borsot, a szójaszószt, a juharszirupot, a fűszerpaprikát, a fokhagymaport és az olajat kikeverjük, majd beleforgatjuk a pácba a megtisztított répákat. Egy tepsibe dobjuk őket, lefedjük alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük. Mikor megsültek, serpenyőben még körbepirítjuk egy kevés olajon.
A főzelékhez keverjük a mustárt, az ecetet és a vegafölt, és forralunk rajta még egyet. Megkóstoljuk, és ha kell, beállítjuk az ízeket. A kész lencsefőzeléket tányérba szedjük, és rádobunk pár réplit. 😀
- Elkészítési idő: 45 perc
- Sütési idő: 15-18 perc
- Előkészítési idő: 3-4 óra
Ha tetszett a vegán lencsefőzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!