A levesek és főzelékek támogatója a
Hozzávalók
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 15 dkg sárgarépa
- 2 tk paradicsompüré
- 2 - 3 gerezd fokhagyma
- 1 db kisebb gyömbér
- 1 mk őrölt koriander
- 1 tk füstöltpaprika por (vagy sima pirospaprika)
- 1 mk római kömény
- 15 dkg vöröslencse
- 8 - 10 dl zöldségalaplé
- 10 dkg szárazkolbász
- 10 dkg fekete belugalencse
- 5 - 6 ek balzsamecet
A levesek és főzelékek támogatója a
A levesek és főzelékek támogatója a
Hozzávalók
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 15 dkg sárgarépa
- 2 tk paradicsompüré
- 2 - 3 gerezd fokhagyma
- 1 db kisebb gyömbér
- 1 mk őrölt koriander
- 1 tk füstöltpaprika por (vagy sima pirospaprika)
- 1 mk római kömény
- 15 dkg vöröslencse
- 8 - 10 dl zöldségalaplé
- 10 dkg szárazkolbász
- 10 dkg fekete belugalencse
- 5 - 6 ek balzsamecet
Az itt következő receptben egy kevésbé gyakran és egy nagyon ritkán használt lencsefélét fogunk használni, ráadásul ezeknek a pénzteremtő hatásuk is sokkal nagyobb. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Lucinda nénikém kerek 250 ezer dollárt húzott be egy alabamai kisállat-cirkuszban vásárolt sorsjeggyel, miután valami oknál fogva aznap elkezdte sajnálni a szarvasmarhákat és ezért vöröslencse-fasírttal kérte a reggeli hamburgerét.
Szóval csináljátok meg ezt a levest ti is és készüljetek nyugodtan isteni illatokra, lehengerlő ízekre és persze a pénzesőre, ami rátok vár.
Először is fogjátok a vöröshagymát és kevés olajon kezdjétek el párolni. A répát pucoljátok meg, vágjátok karikára és dobjátok a hagyma mellé. Ami mindenképp kell bele, az egy kis sűrített paradicsom: ezt pirítsátok meg a lábasban. Pár szelet gyömbér és 2-3 durvára vágott fokhagyma: szintén jöhet a többi hozzávalóhoz! Jön a fűszerezés: római kömény, füstölt paprika és őrölt koriander. Adjátok hozzá a vöröslencsét, hevítsétek fel és öntsétek nyakon a zöldségalaplével. Sózzátok, borsozzátok és az egészet főzzétek kb. 15 percig . Jöhet a pürésítés, amíg szép krémes és narancssárga nem lesz az egész.
Egy kolbászból vágjatok minél vékonyabb szeleteket és forró serpenyőben pirítsátok őket ropogósra.
Most pedig jön egy kis gourmet-trükk: főzzétek ki a fekete belugalencsét (nem kell teljesen puhára, akkor jó, ha harapható állagú marad!), szűrjétek le, dobjátok rá a kolbász megmaradt zsírjára és a balzsamecettel forraljátok össze 1-2 perc alatt.
Jöhet a tálalás: krémleves, rászórva a ropogós kolbász-chipsz és rákanalazva egy kevés balzsamecetes lencse. Ne hagyjátok le ti sem a szilveszteri/újévi menüről! BÚÉK!!!