Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+

A leveshez

Hozzávaló kipipálva
1 kg marhafartő
Hozzávaló kipipálva
1 kg húsos csont (marha vagy sertés)
Hozzávaló kipipálva
Hozzávaló kipipálva
1 fej hagyma
Hozzávaló kipipálva
4 - 5 db szegfűszeg
Hozzávaló kipipálva
0.25 db szerecsendió
Hozzávaló kipipálva
5 cm friss gyömbér
Hozzávaló kipipálva
1 tk egész bors
Hozzávaló kipipálva
2 szál sárgarépa
Hozzávaló kipipálva
2 szál petrezselyemgyökér
Hozzávaló kipipálva
1 db karalábé
Hozzávaló kipipálva
1 db zellergumó
Hozzávaló kipipálva
½ csokor snidling a tálaláshoz

A tormás almához

Hozzávaló kipipálva
3 db alma
Hozzávaló kipipálva
kb. 100 g friss torma
Hozzávaló kipipálva
1 ½ tk porcukor
Hozzávaló kipipálva
1 tk almaecet
Hozzávaló kipipálva
Hozzávaló kipipálva
frissen őrölt bors

A remuládhoz

Hozzávaló kipipálva
100 g majonéz
Hozzávaló kipipálva
1 - 2 tk mustár
Hozzávaló kipipálva
1 ek tejföl
Hozzávaló kipipálva
60 g csemegeuborka
Hozzávaló kipipálva
1 tk porcukor
Hozzávaló kipipálva
3 - 4 szál friss kapor
Hozzávaló kipipálva
só, bors

A serpenyős krumplihoz

Hozzávaló kipipálva
1 kg krumpli (tisztítva)
Hozzávaló kipipálva
3 ek olaj
Hozzávaló kipipálva
só, bors
Hozzávaló kipipálva
késhegynyi reszelt szerecsendió
Hozzávaló kipipálva
150 ml víz
Hozzávaló kipipálva
1 fej hagyma

A palacsintametélthez

Hozzávaló kipipálva
1 db tojás
Hozzávaló kipipálva
4 ek liszt (
Hozzávaló kipipálva
só, bors
Hozzávaló kipipálva
250 ml tej
Hozzávaló kipipálva
olaj a sütéshez
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

Zé-féle táfelspicc

Ha akad egy szabad vasárnapotok, és meglepnétek a családot egy igazi slow food-dal, akkor jó választás a bécsi tányérhús, más néven Tafelspitz.
Kipróbáltam, jóóó lett!
3
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+

A leveshez

Hozzávaló kipipálva
1 kg marhafartő
Hozzávaló kipipálva
1 kg húsos csont (marha vagy sertés)
Hozzávaló kipipálva
Hozzávaló kipipálva
1 fej hagyma
Hozzávaló kipipálva
4 - 5 db szegfűszeg
Hozzávaló kipipálva
0.25 db szerecsendió
Hozzávaló kipipálva
5 cm friss gyömbér
Hozzávaló kipipálva
1 tk egész bors
Hozzávaló kipipálva
2 szál sárgarépa
Hozzávaló kipipálva
2 szál petrezselyemgyökér
Hozzávaló kipipálva
1 db karalábé
Hozzávaló kipipálva
1 db zellergumó
Hozzávaló kipipálva
½ csokor snidling a tálaláshoz

A tormás almához

Hozzávaló kipipálva
3 db alma
Hozzávaló kipipálva
kb. 100 g friss torma
Hozzávaló kipipálva
1 ½ tk porcukor
Hozzávaló kipipálva
1 tk almaecet
Hozzávaló kipipálva
Hozzávaló kipipálva
frissen őrölt bors

A remuládhoz

Hozzávaló kipipálva
100 g majonéz
Hozzávaló kipipálva
1 - 2 tk mustár
Hozzávaló kipipálva
1 ek tejföl
Hozzávaló kipipálva
60 g csemegeuborka
Hozzávaló kipipálva
1 tk porcukor
Hozzávaló kipipálva
3 - 4 szál friss kapor
Hozzávaló kipipálva
só, bors

A serpenyős krumplihoz

Hozzávaló kipipálva
1 kg krumpli (tisztítva)
Hozzávaló kipipálva
3 ek olaj
Hozzávaló kipipálva
só, bors
Hozzávaló kipipálva
késhegynyi reszelt szerecsendió
Hozzávaló kipipálva
150 ml víz
Hozzávaló kipipálva
1 fej hagyma

A palacsintametélthez

Hozzávaló kipipálva
1 db tojás
Hozzávaló kipipálva
4 ek liszt (
Hozzávaló kipipálva
só, bors
Hozzávaló kipipálva
250 ml tej
Hozzávaló kipipálva
olaj a sütéshez
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

A táfelspicc elkészítéséhez egy nagyobb fazekat (kb. 12 literes) kicsit több mint a feléig feltöltünk hideg vízzel. Beledobjuk a fartőt és a húsos csontot, jól megsózzuk, és erős lángon felforraljuk.

Tormás alma:

A tormás almához a tisztított almát és tormát kis lyukú reszelőn lereszeljük egy tálba. Az alma édességétől függően megszórjuk porcukorral, ízesítjük alma- vagy fehérborecettel, megsózzuk, borsozzuk, összekeverjük, és tálalásig betesszük a hűtőbe.

Tormás alma

Remulád:

A remuládhoz egy tálba tesszük a majonézt, a mustárt és a tejfölt. A csemegeuborkát kis, kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk, beleszórjuk az alapba, és belelöttyintünk egy kanálnyit az uborka levéből. Megszórjuk porcukorral, beleszórjuk a szárával együtt felaprított kaprot, alaposan összekeverjük, majd beállítjuk az ízét egy kis sóval, borssal, és ezt is hűtőbe tesszük tálalásig.

Mikor a leves felforrt, leszedjük róla a habot, és indulhat a zöldségelés: először a tisztított hagymát kereszt alakban bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen. A hagymába szúrjuk a szegfűszeget, és a levesbe tesszük. Teszünk bele még egy darabka szerecsendiót, gyömbért és borsot. A lángot visszavesszük, hogy éppen csak gyöngyözzön, és kb. 2-2,5 óráig így hagyjuk fődögélni. Ha még képződik némi hab a tetején, azt leszedjük. A répát, a karalábét és a zellert félbevágva, a gyökeret pedig egészben a levesbe dobjuk, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, és további 1 órán át főzzük. 

Serpenyős krumpli:

A serpenyős krumplihoz a burgonyát 1,5-2 cm vastag szeletekre, majd kisebb kockákra vágjuk. Egy serpenyőt felforrósítunk, belelocsolunk 2 ek olajat, rádobjuk a krumplit, megsózzuk, borsozzuk és “megszerecsendiózzuk”. Az egészet átforgatjuk, felöntjük a vízzel, és néha átkeverve addig pároljuk, amíg a víz eltűnik, és a krumpli sercegni kezd. A hagymát finomra vágjuk, majd a krumplihoz adjuk, és addig pirítjuk néha átkeverve, amíg teljesen megpuhul, és kicsit lepirul. Ha ezzel megvagyunk, egy tálat kikenünk 1 ek olajjal, a krumplit átszedjük bele, és lenyomkodjuk.

Serpenyős krumpli

A palacsintametélthez a tojást egy tálba ütjük, rászórjuk a lisztet, jól megsózzuk, borsozzuk, és felöntjük kb. 150 ml tejjel. Ezt csomómentesre keverjük, majd felöntjük a maradék 100 ml tejjel, így egy híg palacsintamasszát kapunk eredményül. A tésztát több részletben, közepes lángon hevített serpenyőben kisütjük, és félretesszük.

Eközben a leves is elkészült, úgyhogy jöhet a tálalás. Ez elég macerás, érdemes kicsit előre gondolkodni, úgyhogy mutatunk egy pro tippet. A sütőt 60-70 fokra bemelegítjük, és az összes tálalóedényt átmelegítjük benne. Ugyanide helyezzük az elkészített krumplit is, hogy meleg maradjon.

Egy mélyebb tálba szedjük a “levet”, egy laposat használunk a húshoz, és egy másik laposat a zöldségekhez. A csontokat egy alternatív tálba gyűjtjük, első körben biztosan nem tálaljuk ki, de azért akad rajta elég cuppogtatnivaló. A krumplit egy meleg lapos tányérra borítjuk, elővesszük a hűtőből a tormás almát és a remuládot, és már jöhetnek is a vendégek. Előételnek szedünk a levesből, beleszórjuk a feltekert palacsintából vágott csíkokat és egy kevés aprított snidlinget.

Előétel tálalva

A főfogáshoz a húst felszeleteljük, a zöldségekből ízlés szerint szintén karikázunk és vágunk a tányérra, majd a húst meglocsoljuk egy kis lével, hogy szaftos és omlós maradjon. Mellé kínáljuk a krumplit, a remuládot és a tormás almát.

Elkészítési idő: 3,5 óra

táfelspicc
Zé-féle táfelspicc

Ha tetszett a táfelspicc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ezek is érdekelhetnek:

Tányérhús tepsis krumplival és tormás póréhagymaszósszal

A kedvenc húslevesünk

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?